Ginekologi svarijo: To je za zdravje vagine zelo nevaren trend

Čeprav nanjo prisegajo tudi nekatere zvezdnice, nega vagine s paro prinaša več negativnih kot pozitivnih posledic.

30.8.2019 ob 8:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ginekologi svarijo: To je za zdravje vagine zelo nevaren trend

Zagotovo ste tudi sami že slišali, da nekatere zvezdnice prisegajo na negovanje vagine s paro. Med njimi sta najbolj glasni Gwyneth Paltrow in Chrissy Teigen, ki sta širši javnosti nazorno pokazali, kako vse skupaj poteka: čepenje nad vročo tekočino, ki so ji dodana zelišča, para, ki se sprošča pa naj bi poskrbela za čistočo in zdravje intimnih predelov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by chrissy teigen (@chrissyteigen) on

Na svoji spletni strani Goop Gwyneth Paltrow omenjeno nego pod imenom v-steaming ali yoni steaming promovira že vse od leta 2015: "Preprosto sediš na mini prestolu in para očisti vagino, maternico ter pripomore k ravnovesju ženskih hormonov."

A strokovnjaki, ginekologi in porodničarji, med njimi tudi Vanessa Mackay z britanskega kolidža za porodništvo in ginekologijo, se z njo ne strinjajo. Nasprotno.

Številni med posveti v ambulanti ter s pomočjo takšnih in drugačnih medijev ženske pozivajo, naj tega ne počnejo. Med drugim zato, ker nožnica ne potrebuje postopkov čiščenja, saj se čisti sama. Prav tako previsoke temperature poškodujejo njeno nežno površino, hkrati se pod njihovim vplivom na delu telesa, katerega temperatura v povprečju znaša 37 stopinj Celzija, lahko pretirano namnožijo zdravju neprijazne bakterije in glivice, denimo kandida. Povedano drugače: na takšen način se ustvarijo idealni pogoji za vaginalne okužbe ter vnetja.

Nožnica ne potrebuje postopkov čiščenja, saj se čisti sama.

Z najslabšim možnim scenarijem je bila pred nedavnim soočena Kanadčanka, ki je zaradi 20 minutne izpostavljenosti intimnih predelov previsokim temperaturam utrpela opekline druge stopnje in je morala poiskati pomoč v bolnišnici.

In zaključek: prizanesite svoji nožnici in ne nasedajte vsemu, kar preberete na spletu. Pa čeprav prihajajo nasveti iz ust svetovnih zvezd. 

Preberite še: Kajenje, uporaba mila (in druge reči, s katerimi škoduješ zdravju svoje nožnice)

Morda vas zanima tudi: To vam sporoča vaša vagina pa morda sploh ne veste

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)