Pet vprašanj, ki bi jih morali zastaviti ginekologu

Nekatera vprašanja so v ginekološki ordinaciji obvezna.

10.10.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet vprašanj, ki bi jih morali zastaviti ginekologu

Redni obiski pri ginekologu res niso najbolj prijetni, so pa obvezni. In da bi od njih imeli kar največ koristi, je dobro med njimi zastaviti prava vprašanja. Katerih pet je obveznih, je razkrila ameriška ginekologinja Sherry Ross. Kaj bi po njenem nasvetu morali vprašati? 

Kdaj bi morala razmišljati o zamrznitvi jajčec?

Rossova je povedala, da bi o načrtovanju družine morali razmišljati v zgodnjih tridesetih: "Dejstvo je, da plodnost z leti upada. Znatno je ta upad opazen v sredini tridesetih in s približevanjem štiridesetim.

Če ste samski in razmišljate, da bi nekoč vendarle osnovali družino, je zato modro o tej možnosti razmišljati kmalu potem, ko na torti upihnete 30 svečk."

Lahko zanosim med menstruacijo?

"Dejstvo je, da obstaja majhna možnost za spočetje novega življenja med menstruacijo, vendar ta ni povsem izključena," je opozorila Rossova in dodala, da menstruacija ni zanesljiva oblika kontracepcije:

"Tehnično je mogoče zanositi med njo, saj moške spolne celice v ženskem telesu preživijo do treh dni in če ovulacija nastopi zgodaj, lahko oplodijo jajčece."

 

Je kaj narobe, če ob jemanju kontracepcijskih tabletk nimam vsak mesec menstruacije?

En od stranskih učinkov tovrstne hormonske kontracepcije je blaga krvavitev v tedenskem predahu, ki pa lahko tudi povsem izostane, kajti krvavitev v času, ko ne jemljete tabletk, ni obvezna.

Če ste zaskrbljeni, da je posredi nosečnost, opravite nosečniški test.

Se bom zaradi tabletk zredila?

Rossova navaja, da imajo kontracepcijske tabletke očitne stranske učinke v prvih dveh, treh mesecih jemanja. Nekateri od njih so vmesne krvavitve, trde dojke, slabost, napihnjenost in tudi glavoboli.

Tehtnica bo po njenih besedah morda pokazala kakšen kilogram več, vendar je to začasen pojav, ki bo po prvem tromesečju izginil.

Se nožnica čisti sama?

Da in ne, je povedala ginekologinja. Kljub temu, da ima samočistilno moč, je dobrodošla pomoč z običajno, toplo vodo.

Za nego zunanjosti pa so primerna blaga mila, ki koži zagotavljajo vlago in hranila ter odstranijo morebitne vonjave, ki nastanejo zaradi delovanja bakterij na področju spolovil. Vsekakor pa se pri negi intimnih predelov izogibajte agresivnim izdelkom za kožo.

Povzeto po Pure Wow.

Preberite še: 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati

Morda vas zanima tudi: 15 moških prepričanj o tem, kako nam je pri ginekologu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)