Stvari, ki jih morate nujno deliti z ginekologom

So posebnosti med menstruacijo, ki jih ne smete spregledati, pač pa jih morate zaupati ginekologu.

19.2.2016 ob 12:30

shutterstock_56106493.jpg

Menstruacija je tista, ki vas spremlja iz meseca v mesec. Kaj lahko pa tudi opozarja, da z vašim telesom ni vse tako, kot bi moralo biti. Če med njo opazite kar koli neobičajnega, morate o tem obvestiti ginekologa. Zlasti glede sledečih treh postavk pred njim ne smete imeti skrivnosti. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Obilna menstruacija. Res je, da je vsak organizem drugačen in se zato od ženske do ženske razlikuje tudi potek menstruacije. Od tega, koliko časa traja pa vse do onega, kako močna je krvavitev. A prav intenziteta te je tista, na katero bi morali biti pozorni. Če morate že po eni uri zamenjati vložek ali na dan porabite vsaj deset tamponov, je vaša krvavitev zelo močna. Če se je v takšni obliki pojavila nenadoma, ter traja več kot tri dni,  je potrebno vzrok zanjo poiskati. Prav zato morate o njej obvestiti ginekologa.

Predolga ali prekratka menstruacija. Tudi trajanje krvavitve se od ženske do ženske razlikuje. Ginekologi pa svetujejo, da bodite pozorni na to, če traja manj kot dva ali v nezmanjšani intenzivnosti več kot sedem dni. V obeh primerih je vaša menstruacija neobičajna in potrebno je odkriti vzrok, zakaj je temu tako. 

Strdki. Med menstruacijo se lušči sluznica maternice in zato ni nič običajnega, če v dneh najmočnejše krvavitve med menstrualno krvjo opazite strdke.  A če se ti pojavljajo vedno, tudi proti koncu, ko se zadeve sicer že umirjajo, to zaupajte ginekologu. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)