Ali je stevia zdrava? Tako odgovarjajo strokovnjaki

Stevia je nadomestek sladkorja, pridobljen iz istoimenske rastline.

19.9.2023 ob 6:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ali je stevia zdrava? Tako odgovarjajo strokovnjaki

S tem ko so raziskave pokazale, da bi lahko aspartam, eno najbolj razširjenih umetnih sladil na svetu, povzročal raka, je v ospredje še bolj kot do sedaj, stopila stevia.

Že ko se je ta prvič kot nadomestek sladkorja leta 2008 pojavila na tržišču, je povzročila veliko navdušenja, kajti končno je bilo na voljo naravno sladilo, 300-krat slajše od sladkorja. Stevia je vzbudila upanje, da bo pomagala pri hujšanju, pri vzdrževanju telesne teže in da bo igrala pomembno vlogo pri obvladovanju sladkorne bolezni. Pričakovanja so bila visoka.

Priljubljenost je ohranila, in medtem ko prodaja drugih umetnih sladil upada, se uporaba stevie v prehrani povečuje.

Kaj je stevia?

Je prah, pridobljen in južnoameriške rastline Stevia rebaudiana. V rastlini so vlaknine, železo, kalij, magnezij, natrij ter vitamina A in C. 

Listi in stebla vsebujejo snov steviol, glukozid, ki ji zagotavlja sladek okus. Stevio se uporablja v pijačah, jogurtih, desertih, žvečilnih gumijih, pekovskih izdelkih in drugih sladkih živilih.

Sladilo stevia se pridobiva iz istoimenske rastline.

Je varna za uživanje?

Urad za hrano in zdravila (FDA) predelano stevio uvršča med splošno varna živila, ne velja pa to za njene liste, stebla in surove izvlečke.

Bilo je nekaj zaskrbljenosti, da bi lahko povečala tveganje za raka na reproduktivnih organih in center za znanost in javni interes (CSPI) je od urada za prehrano in zdravila zahteval njen umik s seznama splošno varnih živil, a se je po več kot desetih letih uporabe izkazalo, da je varna tudi glede na standarde CSPI-ja, čeprav ta skupina še vedno zahteva nadaljnje študije, ki bi povsem ovrgle morebitna tveganja.

Pozitivni učinki stevie

"Ker ne vpliva na dvig sladkorja v krvi, pomaga pri nadzorovanju sladkorne bolezni," je pojasnila prehranska strokovnjakinja Leah Kaufman in dodala, da je zato dobra alternativa sladkorju za vse z diabetesom.

Nekatere študije dokazujejo, da zmore veliko več, kot nadomeščati sladkor. Leta 2017 so strokovnjaki z univerze Leuven v Belgiji dokazali, da stevia vpliva tudi na sproščanje inzulina po obroku. Hormon inzulin izloča trebušna slinavka in uravnava količino sladkorja v krvi.

Znanstveniki ameriškega društva diabetikov in društva Srce se strinjajo, da stevia lahko koristi vsem s sladkorno boleznijo, vendar jo morajo uživati zmerno in biti pozorni, da ne bi manjka kalorij v telo kasneje vnašali z drugo hrano.

Evropski urad za varno hrano svetuje, da naj oseba, težka približno 75 kilogramov, na dan ne bi zaužila več kot 12 miligramov stevie.

S stevio se ne sme pretiravati.  Foto: Alina Rosanova/Gettyimages

Ker ne vsebuje kalorij, je lahko odlična sestavina dietne hrane, vendar je treba povedati, da nadomestki sladkorja niso hujšanju in nadzorovanju kilogramov vedno v pomoč.

"V bistvu je manjša raziskava iz leta 2016 pokazala, da so osebe, ki so zjutraj pile pijače, sladkane s stevio, na dolgi rok pridobile več teže od oseb, ki so pile pijače z običajnim sladkorjem.

Sladila namreč v možgane pošljejo sporočilo, da je telo dobilo sladkor in z njim energijo. Ker temu v bistvu ni tako, organizem energijo, ki je ni dobilo skupaj z okusom, skuša nadomestiti z energijsko bogatejšo hrano, tej se je zato težje upreti," je pojasnila Kaufmanova.

Z njo se strinja David Levitsky profesor prehranskih znanosti na univerzi Cornell: "Res je, da s sladili sladkano hrano zaužijemo manj energije, a prav umetna sladila spodbujajo željo po energijsko bogatih živilih."

Kakšnega okusa je stevia?

Je takšna kot sladkor? Ne ravno. Nemogoče je najti nadomestek sladkorja, ki bi imel enak okus kot ta. Stevia je veliko slajša in ima poseben okus, ki se v jedeh, sladkanih z njo, zazna.

Kaufmanova ob tem opozarja, da so stevii, ki je na voljo na trgovskih policah, velikokrat dodani dodatki, kot je sladkorni alkohol, ki lahko pri nekaterih povzročajo prebavne težave, zato se je pri nakupu dobro odločati za takšno brez dodatkov, tudi v tem primeru pa gre za predelano živilo brez vitaminov in mineralov, ki so prisotni v rastlini, iz katere prihaja.

Stevii na trgovksih policah so dodani številni dodatki in v bistvu gre za predelano živilo brez vitaminov in mineralov.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Kateri so škodljivi in kateri zdravi dodatki kavi

Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)