Nezdravi užitki: 3 dodatki k prehrani, ki so škodljivejši od sladkorja

Čeprav je sladkor pogosto na zatožni klopi obstajajo dodatki prehrani, ki so še veliko škodljivejši.

3.2.2022 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Nezdravi užitki: 3 dodatki k prehrani, ki so škodljivejši od sladkorja

Pri skrbi za zdravo ter uravnoteženo prehrano je vse v pravih količinah. Telo potrebuje vitamine, minerale, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, skratka vse hranljive snovi.

Težava nastane, kadar je nečesa preveč. S tega vidika je najpogosteje na zatožni klopi sladkor. Pretiravanje z njim dokazano vodi v številne težave z zdravjem, med drugim povišuje tveganje za sladkorno bolezen, za karies, debelost, povzroča bolezni srca in še bi lahko naštevali.

Pri tem pa gre opozoriti, da obstajajo nekateri zdravju še bolj neprijazni dodatki prehrani. Tri najbolj škodljive izpostavlja Miss7.

Trans maščobe

Trans maščobe so nenasičene maščobe, ki nastajajo med industrijskim strjevanjem izvorno zdravega rastlinskega olja. Dokazano so škodljive za zdravje, saj znatno višajo tveganje za bolezni srca, za nekatera rakava obolenja in za nevrološke motnje.

Zdravstvena in prehranska  stroka se že dolgo bori za omejevanje teh maščob v prehrani. Trenutna priporočila omejujejo njihov dnevni vnos na največ en odstotek dnevno zaužite energije, kar pomeni največ dva grama trans maščob na dan za posameznika, ki ima zaužije okoli 8400 džulov ( 2000 kalorij).

Še vedno pa so te maščobe zastopane v vnaprej pripravljenih obrokih, hitri prehrani, ocvrtih prigrizkih, pekovskih izdelkih in podobnih jedeh, zaradi katerih večina preseže priporočeni dnevni vnos.

Umetna barvila

Intenzivne barve slaščic, pijač ter tudi raznih kosmičev za zajtrk so velikokrat posledica dodajanja umetnih barvil izdelkom.

Ta so brez okusa, lahko pa izzovejo alergije, ki se pokažejo kot kožni izpuščaj, astma ter koprivnica. Pri otrocih lahko umetne barve izzovejo hiperaktivnost, zato je vsekakor bolje kupovati izdelke, ki jim te niso dodane.

Nitriti v mesu

Veliko proizvajalcev mesnih izdelkov pri sušenju mesa uporablja nitritno sol, ki podaljšuje obstojnost salam, klobas, slanine in podobnih izdelkov, hkrati jim zagotavlja privlačenjšo barvo.

Gre za mešanico kuhinjske soli in kalijevega ali natrijevega nitrita. (E249 ali  E250).

Med segrevanjem teh snovi se ustvarjajo škodljivi nitrozamini, ki višajo tveganje za rakava obolenja ter skupaj z maščobami v mesu tudi tveganje za bolezni srca kar za 40 odstotkov.

Zato je vsekakor priporočljiveje uživati nepredelano organsko meso namesto klobasic, salam ter podobnih izdelkov.

Preberite še: V pekarnah in slaščičarnah še vedno veliko nevarnih trans maščob

Morda vas zanima tudi: Je margarina res veganska in bolj zdrava od masla?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)