Deset razlogov za krhke in lomljive nohte

Na kvaliteto in s tem zdravje nohtov vplivajo prehrana, nega, življenjski slog in še veliko več.

9.5.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset razlogov za krhke in lomljive nohte

Roke in nohti veliko povedo o tem, kako skrbite zase ter za svoje zdravje. Če opažate, da so vaši nohti zadnje čase lomljivi in krhki, je dobro spoznati razloge za to ter jih odpraviti.

Nekaj najverjetnejših niza portal Prevention.

Grizete nohte

Če sodite med posameznike, ki imajo to grdo navado, že veste, da je kriva za to, da vam nohti niso v ponos. Ne samo, da so zaradi nje dovzetnejši za poškodbe, zaradi grizenja so bolj povrženi okužbam z bakterijami in glivicami, ki so prisotne v slini. Ta tudi zaradi encimov, zaslužnih za razgradnjo hrane, ob stiku z njimi povzroča njihovo krhkost.

Kaj lahko storite? Nohte postrizite na najkrajšo možno dolžino. Kajti daljši, kot so, večja je skušnjava. Ozavestite svoje početje ter vzroke zanj in najdite način, kako bi se ga znebili.

Primanjkuje vam železa

Pomanjkanje železa prav tako vpliva na videz in kvaliteto nohtov, ki zaradi prenizke količine tega minerala v krvi postanejo lomljivi, krhki, hkrati se na njih pojavijo beli madeži.

 

Kaj lahko storite? Prisotnost količine železa lahko s krvnim testom določi le zdravnik. V kolikor sumite, da vam ga primanjkuje, ne oklevajte z obiskom v ambulanti in v primeru anemije sledite njegovim napotilom, predvsem pa v prehrano vključite z železom bogata živila, kot so rdeče meso, zelena zelenjava, stročnice in tudi temna čokolada.

Pomanjkanje nekaterih vitaminov B kompleksa

Biotin oziroma vitamin B7 je nepogrešljiv za močne in zdrave nohte ter lase, so zapisali v publikaciji the Journal of Cosmetic Dermatology. Na dan bi ga morali zaužiti 2,5 miligrama.

Kaj lahko storite? Z biotinom bogata živila so jajca, losos, govedina, sladek krompir in mandlji. Zato jih pogosteje umestite na jedilnike in telesu zagotovite primerno količino te snovi, a vedite, rezultati se bodo pokazali šele po nekaj mesecih.

Tipkovnica in zasloni nohtom ne koristijo

Saj poznate tisti zvok, ki ga med udarjanjem ob zaslon telefona ali tipkovnico oddajajo nohti. Kadar so ti daljši ne samo, da greste na živce vsem, ki so v vaši bližini, škodujete tudi roževinastim ploščicam, saj stalni udarci ob površino vodijo v njihove poškodbe.

Kaj lahko storite? Edina rešitev v tem primeru so tako kratki nohti, da med pisanjem ne prihajajo v stik s površino. Sicer pa skušajte preprečiti da bi pretirano udarjali po njej.

Preskopi ste s kremo za roke

Kremo za roke bi morali nanašati večkrat na dan, zlasti potem, ko pomijete posodo, greste ena mraz, umijete roke ali te kako drugače pridejo v stik z vodo. Dobro navlažene in nahranjene roke vplivajo tudi na močne in zdrave nohte, saj jim v kremi prisotne hranljive ter vlažilne snovi zagotavljajo zdravje in čvrstost.

Kaj lahko storite? Priskrbite si zalogo krem in jih imejte povsod: v torbici, avtu, na mizi, v pisarni, v kopalnici in z njimi roke negujte večkrat na dan zlasti pa, kadar so podvržene vlagi, vetru, mrazu in drugim zunanjim vplivom, ki jim škodujejo.

Pretiravate z razkužili

Zaradi visoke koncentracije alkohola razkužila za roke nohtom škodujejo v večji meri, kot milo in voda. Kar pomeni, da zaradi pogostega stika z njimi postanejo krhki in lomljivi.

Kaj lahko storite? V času koronavirusa so razkužila za roke v določenih primerih nepogrešljiva, a uporabljajte jih, ko ste zunaj in predvidoma bolj izpostavljeni, doma, v svojem okolju, pa za higieno skrbite z umivanjem z milom ter vodo in vsakič roke negujte še z vlažilno kremo.

Predolgo ne odstranite laka

Določene sestavine v lakih za nohte izsušijo roževinaste ploščice, posledično te oslabijo in postanejo lomljive. Učinek je opazen tudi potem, ko lak odstranite, saj snovi iz njega prodrejo v globlje plasti. Celo laki, ki so izdelani na naravni osnovi in jim niso dodane snovi, kot so toulen in dibutil ftalat, niso nedolžni, zato jih je treba redno odstranjevati in nohtom privoščiti malo počitka.

Kaj lahko storite? Laka na nohtih ne imejte več kot pet dni in preden ga nanje ponovno nanesete, počakajte vsaj dan ali dva.

Uporabljate agresivne odstranjevalce laka

Aceton, ki je dodan večini odstranjevalcev laka, ni prijazen do nohtov. Tudi odstranjevalci, ki ga ne vsebujejo, jih izsušijo ter povečajo tveganje za lomljenje in druge poškodbe.

Kaj lahko storite? Posegajte po oljnih odstranjevalcih brez alkohola in acetona, po negi splaknite nohte in roke negujte s kremo.

Na nohte najprej nanašate podlak

Morda ste prepričani, da s tem, ko na nohte najprej nanesete podlak in šele nato lak, ščitite svoje ploščice, a žal se motite. Kljub temu, da naj bi varoval nohte, podlak vsebuje snovi, denimo etil acetat in butil acetat, ki prodirata globoko v površino in povzročata krhkost.

Kaj lahko storite? Pred nanosom podlaka na nohte nanesite malo losjona, ki jih bo nahranil, navlažil in preprečil večje poškodbe, ki jih izzove podlak. Losjon naj se dobro vpije, višek odstranite z mehko krpico, nato pa naj sledi nadaljnja nega.

Grizete obnohtno kožico

Koža, ki obdaja nohte, ima svojo vlogo in nalogo. Med drugim jih ščiti pred bakterijami in glivicami. Kadar jo grizete, se te iz ust preselijo nanjo in škodujejo tako koži kot nohtom, pri katerih se poviša tveganje za okužbe ter vnetja.

Kaj lahko storite? Kožico s temu namenjenimi pripomočki potiskajte proti nohtom, negujte jo s primernimi olji, nikoli pa je ne grizite in strizite.

Preberite še: Dejanja, zaradi katerih greste vaši kozmetičarki res na živce

Morda vas zanima tudi: Štirje res preprosti recepti za lepe in zdrave nohte


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)