Kaj storiti, če se vaše roke starajo

Priskrbite si primerno kremo, ne pozabite na zaščito pred soncem in poskrbite tudi za nohte.

14.3.2015 ob 9:30

shutterstock_153144926.jpg

Roke so med deli telesa, ki najbolj zgovorno odkrivajo pravo starost. Predvsem zato, ker nanje večkrat pozabimo. Poglejte, kako znake staranja na rokah vsaj ublažiti, če že ne povsem odpraviti.

Krema za roke je osnovno pravilo

Koža na rokah nikoli ne sme biti suha. Vedno, zlasti pa v mrzlem in vetrovnem vremenu, jo zato zaščitite s primerno kremo. To imejte obvezno v torbici in roke čim večkrat negujte z njo.

Zaščita pred soncem

Roke so tako kot obraz izpostavljene soncu in sončni žarki lahko koži na roki škodujejo v enaki meri kot tisti na obrazu. Prav zato naj krema, s katero jih negujete, vsebuje zaščitni faktor. Ta naj znaša najmanj 30.

Omilite gube

V kolikor so izjemno moteče, se posvetujte z dermatologom, ki vam lahko priporoči kremo z retinolom. Gre za derivat vitamina A. Kreme z višjim odstotkom retnola je običajno mogoče dobiti zgolj na recept. Pomagajo pri nastajanju kolagena, a pri uporabi dosledno upoštevajte nasvete zdravnika, sicer boste lahko izzvali razdraženost kože ter povzročili več škode kot koristi.

Preprečite luščenje kože

Ne gre za posledico suhe kože, pač pa za izdatno luščenje odmrlih celic. Da bi pospešili proces in preprečili nadaljnjo luščenje, rokam privoščite piling, ki ga lahko pripravite iz mešanice olivnega olja in sladkorja. Po negi z njim roke nahranite s hranljivo kremo, ki vsebuje kokosovo olje in glicerin. Zvečer jih dobro namažite z njo ter čeznje poveznite bombažne rokavice. Krema bo delovala ponoči, koža na rokah bo zjutraj zato navlažena, nahranjena in mehka.

Ne pozabite na nohte

Tako kot negovana koža k lepemu videzu rok pripomorejo tudi nohti, zato jih nikar ne zanemarjajte. Kakršnikoli madeži na njih lahko pomenijo, da vam primanjkuje nekaterih vitaminov in mineralov, imate glivično okužbo ali gre za stranske učinke zdravil, ki jih jemljete. Posvetuje se o tem z zdravnikom. Če so rumeni zaradi laka, jih pobelite z limoninim sokom: drgnite jih z rezino limone in tako odpravite madeže, za lepotičenje pa naslednjič raje uporabite kvalitetnejši lak, ki jih bo obarval v manjši meri.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)