S prehrano nad menstrualne težave: najboljša izbira živil med vsako fazo ciklusa

Med posamičnimi fazami menstrualnega ciklusa telo potrebuje posebne hranljive snovi.

18.7.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

S prehrano nad menstrualne težave: najboljša izbira živil med vsako fazo ciklusa

Kar tri četrtine pripadnic nežnejšega spola se vsak mesec sooča s predmenstrualnim sindromom. Večina se proti njemu bori s toplimi obkladki in protibolečinskimi zdravili, pri tem pa zanemarja dejstvo, da je s premišljeno izbrano prehrano mogoče pozitivno vplivati na delovanje hormonov in na dogajanje pred ter med menstruacijo.

Ključ torej leži v prehrani, prilagojeni menstrualnemu ciklusu, ki telesu dovaja natanko tisto, kar v določenem času najbolj potrebuje.

Kot vemo, je menstrualni cikel sestavljen iz štirih faz: menstrualna, folikularna ali predovulacijska, faza ovulacije in predmenstrualna faza.

Kaj pa za boljše počutje in čim manj bolečin jesti med vsako?

Zdrave maščobe in magnezij med menstruacijo

Med samo menstruacijo naj največjo vlogo v prehrani igrajo zdrave, omega tri maščobe. Te v telesu znižajo raven prostaglandina, hormona, ki spodbuja krčenje mišic ter s tem izzove večini dobro znane menstrualne krče.

Hrana, ki je v tem delu ciklusa najbolj priporočljiva so torej orehi, oreščki, čia in druga semena, avokado. Ob njih pa še stročnice, kot so leča, fižol, grah ter zelena zelenjava, brokoli in špinača.

Te vsebujejo veliko železa, ki je med menstruacijo nepogrešljiv mineral in magnezija, ki prav tako pozitivno vpliva na delovanje mišic, preprečuje krče v njih ter s tem niža tudi tveganje za menstrualne bolečine.

Adam Calaitzis/Gettyimages

Pred ovulacijo je dobrodošla dodatna pomoč beljakovin

V folikularni fazi beljakovine pomagajo pri izgradnji maternične sluznice. Fižol, leča, tofu, jajca v kombinaciji z brokolijem, ki med drugim vsebuje tudi veliko folne kisline, vlaknin in vitaminov, so tedaj idealna izbira.

Prav tako k ravnovesju hormonov pripomorejo fermentirana živila, kot so kislo zelje, jogurt, kefir in podobno.

Med ovulacijo vsega po malem

Med ovulacijo so obvezna sestavina jedilnikov zelena zelenjava, zelje, kvinoja, ovseni kosmiči in stročnice, jagodičevje, kurkuma, sezam, mandlji in podobno.

V njih so zastopani antioksidanti, vlaknine, vitamini, minerali, zdrave maščobe, sestavljeni ogljikovi hidrati ter beljakovine, skratka vse, kar organizem potrebuje za dobro delovanje.

Prav med ovulacijo, ko v telesu dozori jajčece, je uravnotežena prehrana izjemnega pomena, saj med drugim lahko poveča plodnost.

Zadnja faza: vitamini in začinjena hrana

V zadnji, predmenstrualni fazi se pri večini pojavijo tipični simptomi predmenstrualnega sindroma: spremenljivo razpoloženje, krči, zadrževanje vode, prebavne težave. Vse to so posledice manjše ravni estrogena.

V tej fazi velja največ pozornosti namenjati vitaminu A oziroma beta karotenu in kaliju, saj  spodbudno vplivata na razpoloženje in na količino vode v telesu. Torej jejte krompir, sladek krompir, banane, buče, korenje.

Ne pozabite na živila z vitamini B kompleksa: polnozrnat riž, druga cela žita ter izdelki iz njih. In zatecite se k ingverju, denimo v obliki čaja po obroku, saj ublaži morebitne prebavne težave.

Povzeto po portalu Miss Zdrava

Preberite še: Največja zmota o ženskem menstrualnem ciklu

Morda vas zanima tudi: 7 živil, zaradi katerih je menstruacija še bolj boleča


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)