Kaj vse vpliva na dolžino menstruacije

Za to, kako dolgo bo trajala menstruacija, so odgovorni tudi kilogrami in vaši jedilniki.

6.6.2018 ob 5:52

vlozek_menstruacija-menzes.jpg

Vsaka ženska je zgodba zase. Vsaka ima svoj življenjski stil, način prehranjevanja in vsaka svoje gene. Vse to vpliva na menstruacijo, natančneje na njeno dolžino. V resnici ni pravila, kako dolgo naj bi trajala in kako močne naj bi bile krvavitve.

V kolikor je redna in se iz meseca v mesec pretirano ne razlikuje, so zadeve normalne ter nakazujejo na pravilno hormonsko ravnovesje. Če pa prihaja do občutnih odstopanj ali celo odsotnosti mesečih krvavitev, so za to krivi določeni dejavniki, ki vplivajo na njihovo dolžino. Kateri so najmočnejši, pojasnjujejo na portalu Pop Sugar.

Previsoka telesna teža

Kot je povedala osebna trenerka Danielle Girdano, porast telesne teže in znatnejša odstopanja od normalnega indeksa telesne mase, vplivajo na menstrualni cikel. Menstruacija lahko zaradi povišane telesne teže povsem izostane, pri nekaterih posameznicah se trajanje krvavitve podaljša, pri drugih skrajša.

"Niso redki primeri, ko ob naglem porastu telesne teže menstruacija izostane. Zaradi v telesu nakopičene maščobe pride do hormonskega neravnovesja, ki lahko prepreči ovulacijo," je povedala trenerka.

Prenizka telesna teža

Ženske, ki imajo premalo kilogramov, zlasti če je prenizka telesna teža posledica strogih restriktivnih diet, prav tako sodijo v tvegano skupino. Po besedah Girdanove, se zaradi prenizke telesne teže količina estrogena v organizmu zniža do te mere, da ne pride do ovulacije in s tem menstruacija izostane ter se povrne takoj, ko teža naraste do primerne vrednosti.

Vadba in način prehrane

Kot opozarja Cindy M.P. Duke, medicinska direktorica inštituta za plodnost iz Nevade, je lahko krajša menstruacija posledica ekstremne vadbe ali stroge diete.

"Kadar organizmu s hrano ne dovajamo dovolj hranil, zlasti ne zdravih maščob, se spremeni ravnovesje hormonov, to pa vpliva na dolžino menstruacije. Tudi ekstremna vadba ima na cikel podoben vpliv. Zaradi nje je telo v stresu, kar negativno vpliva na reproduktivne funkcije. Pri ekstremnih športnicah je menstruacija praviloma krajša, lahko pa povsem izostane."

Določena zdravila

Pri ženskah, ki uživajo zdravila za zdravljenje določenih težav, kot sta denimo sindrom policističnih jajčnikov ali hipotiroza (stanje, ko ščitnica izloča premalo ščitničnih hormonov), se lahko spremeni dolžina menstrualnega cikla. Tudi nekatera druga zdravila vplivajo na ravnovesje hormonov v telesu, zato se je primerno o stranskih učinkih pogovoriti z zdravnikom in, v kolikor se ti pojavijo, posvetovati z ginekologom.

Starost

Povsem normalno je, da na dolžino menstruacije vpliva starost. Tako pri tistih, v pubertetikot pri ženskah, ki vstopajo v menopavzo. Pri mlajših deklicah je lahko menstruacija sprva enkrat daljša, drugič krajša. V treh do petih letih po nastopu prve, pa se stanje praviloma normalizira. Pri starejših posameznicah pred vstopom v menopavzo prihaja do hormonskih sprememb, ki lahko znatno podaljšajo trajanje krvavitve. Ta se lahko zavleče tudi do dveh tednov, kar je sicer neprijetno, a povsem običajno.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)