16.5.2023 ob 11:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Več raziskav je izpostavilo pozitivne učinke kave na zdravje. Antioksidanti v njej, kadar z njo ne pretiravamo, skrbijo za dobro delovanje možganov, srca in drugih telesnih organov ter nižajo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.
A ne samo, da s kavo, ki je stimulans, ne pretiravamo, pomembno je tudi, kateri dodatki se skupaj z njo znajdejo v skodelici.
Nekateri, sicer priljubljeni, izničujejo zdravilne učinke kave in se jim je priporočljivo izogibati. Na drugi strani so dodatki, ki so v kavi dobrodošli.
Kateri so na katerem seznamu in zakaj, pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Mackenzie Burgess.
Pogosto so ji dodani sladkor, umetne arome, koruzni sirup ali hidrogenirana olja.
Če kavo že obogatite smetano, izberite naravno, takšno brez dodatkov in z njo ne pretiravajte. Ena žlica na skodelico je povsem dovolj.
Pretiravanje s sladkorjem poviša tveganje za sladkorno bolezen, za bolezni srca in ožilja, slabo vpliva na gostoto kosti, na kožo in na zdravje nasploh.
Hkrati sladkor v kavi izniči številne njene pozitivne učinke. Če grenke kave ne morete piti, količino sladkorja v njej počasi zmanjšujte, tako se boste privadili na okus pijače brez sladkorja.
Sladkorja v kavi ne nadomeščajte z umetnimi sladili. Ta velikokrat vsebujejo snovi, ki so telesu prav tako škodljiva kot sladkor, hkrati spodbujajo željo po pravem sladkorju in se je zaradi njih težje upreti slaščicam.
Podobno kot s sladkorjem ravnajte s sladili: počasi zmanjšujte količino in sčasoma se boste privadili na okus kave brez dodatkov.
Jutranja kava je lahko napitek, ki poskrbi za lase, kožo in nohte. In sicer tako, da ji dodate kolagen v prahu. Dobro formulirane oblike kolagena se lepo zmešajo s kavo in poskrbijo še za zdravje črevesja, sklepov in vezivnih tkiv v telesu.
Hkrati tako napitek malo bolj nasiti. Če se bojite, da bi kolagen spremenil okus kave, izberite različice nevtralnega okusa, kvalitetnega in popolnoma hidroliziranega.
Najprej ga dodajte pol žličke ter preverite, kako vam odgovarja tekstura. Če vam ustreza, kavi naslednjič dodajte priloženo merico prahu.
"Dodatek cimeta, kardamoma, muškatnega oreščka ali kurkume še poveča protivnetne učinke kave," je povedala Burgessova in pojasnila, da lahko začimbe kavi oddate med kuhanjem ali potem ko jo že nalijete v skodelico.
Datlji so slaščica iz narave. Če ne morete piti grenke kave, Burgessova priporoča, da v vodi skuhate datlje brez koščic, jih skupaj s tekočino zmeljete v sekljalniku in tako pripravljene uporabljate kot naravno sladilo v obliki sirupa.
Na podoben način lahko kot sladilo za kavo uporabite tudi med.
Kokosovo olje se je izkazalo za odličen dodatek kavi, saj ji zagotavlja poln, kremast okus, hkrati varuje zdravje prebavil in niža tveganje za s kavo pogojeno tesnobo.
Priljubljen beljakovinski prašek lahko dodate topli ali ledeni kavi.
Tovrstni praški kavi pričarajo smetanast občutek, hkrati z njimi poskrbite še za večji vnos beljakovin.
Povzeto po portalu Mind body green
Preberite še: Olivno olje v kavi: Kako nov trend vpliva na zdravje
Morda vas zanima tudi: Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma
oddajte komentar