Toliko skodelic kave na dan koristi našim možganom

Znano je, koliko dnevno popite kave koristi našim malim sivim celicam.

14.3.2023 ob 11:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toliko skodelic kave na dan koristi našim možganom

Kava v zmernih količinah dokazano koristi zdravju in počutju. Kajti ne samo, da prebuja in zagotavlja energijo, deluje tudi protivnetno, niža tveganje za sladkorno bolezen in podaljšuje življenje.

Nova raziskava je pokazala še, da pozitivno vpliva na strukturo in delovanje možganov, se pa pri tem zastavlja vprašanje, koliko kave dnevno je za takšen učinek treba popiti.

Čarobno število je …

Da bi nanj odgovorili, so v Hamburgu v Nemčiji opravili raziskavo, v katero je bilo vključenih 2000 prostovoljcev, starih od 45 do 74 let. Skupina strokovnjakov je med potekom študije proučevala njihove možgane ter možganske funkcije.

Sodelujoče so razdelili v štiri skupine: v prvi so bile osebe, ki so povedale, da dnevno popijejo manj kot eno skodelico kave, v drugi sodelujoči, ki zaužijejo od eno do dve skodelici dnevno, v tretji prostovoljci, ki na dan popijejo tri do štiri skodelice in v četrti osebe, ki se pogostijo s petimi do šestimi skodelicami kave na dan.

Znanstveniki so odkrili, da je pri osebah, ki redno popijejo tri do štiri skodelice kave dnevno, najmočnejša možganska struktura, pri čemer so upoštevali nekaj dejavnikov, ki so na splošno povezani z višjo inteligenco. Pri njih so bile prav tako opazne boljše kognitivne funkcije in delovanje možganov nasploh.

Na podlagi teh opažanj so zaključili, da tri do štiri skodelice kave na dan prinašajo številne dobrobiti za zdravje in delovanje tega dela centralnega živčevja.

Pomanjkljivosti raziskave

Kljub spodbudnim rezultatom avtorji sami opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti raziskave. Ena od njih je relativno majhna in homogena skupina proučevanih posameznikov.

Prav tako so opozorili na dejstvo, da so bile osebe, ki so pile tri do štiri skodelice kave, na splošno boljšega zdravja in višje izobražene ter je zato težko določiti, ali je več kave vzrok ali posledica boljšega delovanja možganov.

Dodali so še, da bodo za natančne izsledke potrebne nadaljnje študije, ki bodo med drugim odkrile tudi, ali ima kava brez kofeina podobne učinke kot kofeinska.

Pa vendar …

Kljub tem dvomom je že več predhodnih študij prišlo do zaključkov, da je kava v zmernih količinah koristna za možgane in za splošno zdravje. Dokazano je, da upočasnjuje vpad kognitivnih možganskih funkcij in znižuje tveganje za parkinsovo ter alzheimerjevo bolezen.

Meta-analiza učinka kave iz leta 2017 je pokazala, da ta pijača, zaužita v primernih količinah, niža tveganje za pojav srčno-žilnih in številnih drugih zdravstvenih težav, denimo nevroloških in presnovnih bolezni.

Čeprav niso vse prej omenjene raziskave izpostavile točnega števila skodelic, ki zagotavljajo pozitivne učinke, nekatere od njih navajajo, od tri do štiri skodelice dnevno prinašajo optimalno korist.

Se pa priporoča zmernost in izogibanje tej pijači v pozno popoldanskih urah, saj ta sicer negativno vpliva na kvaliteto spanca ter je posredno slaba za možgane. Prav tako prenehajte s pitjem kave, če po njej opazite, da vam srce bije pospešeno ali da občutite nervozo in tesnobo.

Še druge poti do zdravih možganov

Ob vsem tem je treba izpostaviti še dejstvo, da zgolj kava ni čarobna palica za bolj zdrave možgane in za boljše splošno zdravje.

V prid temu je treba ohranjati primerno spalno rutino, se redno gibati, uživati pestro in uravnoteženo hrano ter, za dobro delujoče možgane, izvajati dejavnosti, ki pozitivno vplivajo nanje: osvajanje novih znanj in spretnosti ne glede na starost, reševanje križank, sudokuja in podobnih miselnih ugank, ki jih ohranjajo zdrave ter vitalne.

Povzeto po portalu Mind body and green

Preberite še: Razlogi za odvajalni učinek kave

Morda vas zanima tudi: To je najbolj zdravilni plevel, ki zdravi vsa ta zdravstvena stanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)