11 odličnih načinov uporabe kavne usedline

Usedlina, ki ostane na filtru oziroma na dnu posode za kuhanje ali skodelice za pitje kave, še zdaleč ni nekoristen odpadek.

27.2.2023 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 odličnih načinov uporabe kavne usedline

Kavna usedlina praviloma roma med odpadke, kar je res škoda, saj je uporabna na številne načine in lahko pride prav v kozmetiki, v gospodinjstvu ali na vrtu.

Njen spekter uporabe je širok, nekaj manj znanih načinov, kako jo iz odpadka spremeniti v koristen pripomoček, pa niza portal Health line.

Gnojilo za rastline

Surova kava je kisla in prst pod njenim vplivom spremeni pH vrednost, ne velja pa to za usedlino, ki nastane pri kuhanju kave.

Ta je pH nevtralna ter hkrati vsebuje veliko snovi, ki koristijo rastlinam, denimo kalcij, kalij, železo, fosfor, dušik in magnezij.

Za lepšo rast nekaj kavne usedline, ki nase lahko veže tudi v prsti morda prisotne težke kovine, zmešajte z zemljo okoli posevkov.

Pazite, da je ne bo preveč, saj v tem primeru na zemlji tvori skorjo, skozi katero ne more pronicati voda.

Sestavina komposta

Še boljši način uporabe kavne usedline na vrtu je dodajanje te v kompostnik, kjer se skupaj z drugimi biološkimi odpadki spremeni v hranljiv humus, s katerim oplemenitite zemljo na gredicah ali v okrasnih lončkih.

Naravni repelent

Določene snovi v kavi so strupene za insekte, zato je kavna usedlina uporabna v zaščiti pred mrčesom, kot so komarji in vinske mušice.

Učinkovita je tudi v obrambi pred nekaterimi vrtnimi škodljivci, denimo polži.

Nasuta v skodelice insekte odganja že z vonjem, zmešana z zemljo pa rastline varuje pred različnimi neljubimi gosti.

Sredstvo proti bolham

V kožuščku domačih živali se včasih naselijo bolhe, odstranjevanje teh običajno ni enostavno in največkrat vključuje različne šampone z močnimi kemikalijami.

Bolj naravno rešitev v tem primeru predstavlja kavna usedlina: to utrite v kožušček in kožo živali in jo nato splaknite z vodo.

Je pa res, da postopek ni tako agresiven in zato ne tako hitro učinkovit, kot je uporaba temu namenjenih šamponov in ga je treba ponoviti večkrat, prav tako žival kavne usedline ne sme zaužiti, saj je ta lahko zanjo strupena.

Nevtralizator neprijetnih vonjav

Kavna usedlina nase veže neprijetne vonjave, ki so posledica denimo pokvarjene hrane. Če vas v hladilniku pozdravi neprijeten vonj, vanj postavite skodelico s kavno usedlino in zadrega bo izginila.

Na podoben način jo lahko uporabite tudi v omarah s čevlji ali v telovadni torbi. V tem primeru s suho usedlino napolnite stare nogavice, jih zavežite in položite tja, od koder vas pozdravljajo neprijetni vonji.

In še en način uporabe kot nevtralizatorja vonjav: s kavno usedlino potem, ko narežete česen ali čebulo, zdrgnite roke ter se tako znebite posledic v obliki vonja.

Naravni piling

Malce kavne usedline zmešajte z olivnim oljem, dodate lahko malo medu in s takšnim pilingom negujte telo in obraz.

Naravno sredstvo premore čistilno, protibakterijsko in protivirusno moč, koža zato po uporabi ne bo le mehka in čista, temveč tudi dezinficirana na naravni način.

Ker kofein pospešuje krvni in limfni pretok, bo po takšnem pilingu manj opazen tudi celulit.

Naravno čistilo

Ker je abrazivna, je lahko kavna usedlina odlično naravno čistilo za pomivanje posode, čiščenje kuhinjskega korita ali žara. Zmešajte jo z vodo in z gosto pasto zdrgnite umazane površine.

Vendar pozor: na takšen način ne čistite poroznih površin, saj bi jih kava lahko obarvala, prav tako v koritu oprano posodo splaknite z veliko vode, da kavna usedlina ne bi povzročila zamašitve odtoka.

Pripomoček za čiščenje kamina

Ko s kamina ali drugih gorišč odstranjujete pepel, se ta velikokrat dviga v zrak in zapraši okolico.

Temu se lahko izognete tako, da po njem najprej posujete kavno usedlino, ki bo s svojo težo preprečila, da bi se pepel med čiščenjem sproščal v zrak.

Za mehčanje mesa

Kava vsebuje naravne encime, ki zmehčajo trdo meso, hkrati to po njeni zaslugi dobi zapeljiv okus.

Malce kavne usedline zato dodajte priljubljeni marinadi, s katero natrete meso, počakajte dve uri in ga nato skuhajte ali specite po receptu.

Pečeno meso bo s tem dobilo še lepo barvo in hrustljavo skorjico.

Za lepše pohištvo

Na lesenem pohištvu se hitro pojavijo različne praske, ki kazijo videz tal, omar ali miz.

Odstranite jih lahko s kavno usedlino: zmešajte jo z vodo, da dobite gosto pasto, jo nanesite na prasko, vtrite v les, počakajte deset minut in površino obrišite z mehko krpo. Manjše praske bodo izginile.

Če v prvo ne boste uspešni, postopek ponovite, naj pa med posamičnimi poskusi mine vsaj kakšna ura.

Proti podočnjakom

Koža pod očmi je tanka, občutljiva, na njej so velikokrat nadležni podočnjaki, ki jih lahko ublažite ali odpravite s kavno usedlino. Ta vsebuje antioksidante in kofein, ki pospešuje krvni pretok, odpravlja zabuhlost, obarvanost kože ter pripomore do bolj svežega, mladostnega videza.

Malo vode ali kosovega olja dodajte usedlini, pasto nanesite na kožo pod očmi, počakajte 10 minut in sperite. Nego ponavljajte vsak dan.

Preberite še: Razlogi za odvajalni učinek kave

Morda vas zanima tudi: Pijete kavo takoj po obroku? Potem morate prebrati tole


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)