Razlogi za odvajalni učinek kave

Odvajalni učinek kave mnogim pride prav, ni pa ga dobro izkoriščati.

7.2.2023 ob 6:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Razlogi za odvajalni učinek kave

Kaj je boljše od vonja jutranje kave, ki že s samo aromo prebudi vsa čutila in možgane, na večino pa ima skodelica tega napitka še en učinek: takoj, ko si ga privoščijo, morajo na veliko potrebo.

Zakaj ima kava takšen učinek? Odgovore ima portal Women’s Health.

Zaslužen je kofein

"Kava stimulira prebavni sistem. Čeprav strokovnjaki še niso uspeli povsem razvozlati, kako natančno deluje na prebavila, je glavni igralec pri odvajanju kofein.

Ta je nekakšen agent za pospeševanje prebave," je povedal gastroenterolog Niket Sonpal z medicinske šole Touro.

"Vsakič, ko nekaj pojemo, želodec pošilja signale debelemu črevesju, da nekaj prihaja in da se mora to iz telesa izločiti. Gibanje debelega črevesja, ki je temu namenjeno, se imenuje peristaltika, po njeni zaslugi hrana potuje po črevesju. Kava ta proces pospešuje,"

je dodal gastroenterolog na zdravstvenem centru Providence Saint John's  Rudolph Bedford in pojasnil, da kofein ne samo, da spodbuja to gibanje, temveč sprošča tudi mišice debelega črevesja. Ko se ta dva dejavnika združita, se hitro pojavi velika potreba.

Je odvajalni učinek kave lahko škodljiv?

"Če nekoga odvajalni učinek kave močno moti, naj se ji odpove, je pa večini ta všeč. Kava tudi nima stranskih učinkov, kot ga imajo druga odvajala, kajti črevesje se nanjo ne privadi v tolikšni meri, da brez nje ne bi odvajalo blata.

Vendar drži, da pretiravanje s kavo z namenom odvajanja ni primerno, saj v prevelikih količinah škoduje srcu, ožilju in tudi želodcu. Zlasti slednje velja za osebe z občutljivimi prebavili," opozarja Stopal.

Skratka

Če je odvajalni učinek kave dobrodošel, si jo privoščite, a ne več kot dve, tri skodelice na dan.

Težave z zaprtjem pa rešujte drugače, denimo z uživanjem hrane z veliko vlakninami, uživanjem fermentiranih živil, z uživanjem namočenih  suhih sliv ali pitjem z magnezijem obogatene vode.

Preberite še: Pijete kavo takoj po obroku? Potem morate prebrati tole

Morda vas zanima tudi: Hit po imenu bulletproof kava: kakšna je, zakaj je dobra in kako jo pripraviti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)