Štiri živila, s katerimi boste najhitreje premagali prebavne težave

Kadar vam nagaja prebava posegajte po živilih s skopim deležem vlaknin in maščob.

6.9.2019 ob 6:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri živila, s katerimi boste najhitreje premagali prebavne težave

Dieta, ki jo nutricionisti priporočajo ob akutnih prebavnih težavah se v angleškem jeziku imenuje BRAT. Njeno poimenovanje izhaja iz začetnic živil, ki jih vključuje: bananas (banane), white rice (beli riž) apple sauce (jabolčna čežana) in white toast (beli toast).

"Živila po BRAT dieti imajo na prebavila blagodejen učinek, saj so mehka, lahko prebavljiva, vsebujejo le malo maščob ter vlaknin in ne premorejo bogatega okusa, ki bi sicer lahko okrepil slabost," je pojasnil internist James Elder in dodal, da lahko banane, beli riž, toast in jabolka nadomestite tudi s krekerji, ovseno kašo, jajci in belim piščančjim mesom brez kože. 

Na drugi strani pa se izogibajte mastni in ocvrti hrani, živilom z veliko vlakninami, kot sta surovo sadje in zelenjava ter alkoholu in kofeinu.

Kako BRAT dieta vpliva na prebavila?

"Ker gre za lahko prebavljiva živila, ne obremenijo želodca, zagotavljajo pa dovolj energije, da se telo lahko spopada z virom težave," je pojasnil družinski zdravnik  David Cutler z medicinskega centra Providence St. John's iz Santa Monice in dodal: "Prebavne težave največkrat povzročajo virusi ali bakterije, ki se morajo izločiti skozi prebavila. Res je, da omenjena dieta ni priporočljiva za otroke, saj je zelo restriktivna, dobrodošla pa je za odrasle, kajti simptomov prebavnih težav ne okrepi, temveč jih znatno ublaži. Ključno pri tem je še nadomeščanje izgubljene tekočine. Najpriporočljivejši so v ta namen napitki z dodanimi elektroliti in bistre juhe."

Kako dolgo slediti dieti

V kolikor so prebavne težave posledica blažje zastrupitve s hrano, praviloma zvodenijo v dveh do treh dneh. Tako dolgo je po besedah Cutlerja in Elderja primerno slediti dieti. Če so simptomi v enaki intenziteti prisotni dlje, je priporočljivo obiskati zdravnika.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Sedem živil, ki škodujejo in šest takšnih, ki koristijo prebavi

Priporočamo tudi: 12 najverjetnejših razlogov za vetrove


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)