24.4.2019 ob 4:39
Zadnje čase ste malo napihnjeni, za kar ni kriva le okusna praznična hrana, tudi na splošno prebava ne deluje tako, kot ste sicer navajeni. Očitno vaša prebavila potrebujejo malo pomoči, pozabili pa ste se založiti s probiotičnimi živili in zato tiho trpite.
Brez skrbi, ni vam treba nemudoma skočiti v trgovino po jogurt, kefir in kislo zelje, pomaga tudi drobna sprememba v prehrani. Kot namreč publikacijo American Journal of Clinical Nutrition povzema Pure Wow, so leta 2018 na Kraljevem kolidžu v Londonu zaključili raziskavo, s katero so dokazali, da prebiotične vlaknine v določenih živilih znatno pripomorejo k premagovanju prebavnih težav. Med njimi je na prvem mestu česen.
Kako ta vpliva na dogajanje v prebavilih?
V belih strokih je bogato zastopan inulin, vrsta neprebavljivega ogljikovega hidrata oziroma netopne vlaknine, s katero se hranijo dobre črevesne bakterije. Lahko bi rekli, da zanje predstavlja nekakšno gorivo, s pomočjo katerega omenjene bakterije delujejo bolje in učinkoviteje.
Podobna študija, katere rezultate so objavili v reviji Food Science and Human Wellness, je dokazala še, da v bistvu spodbuja množenje in rast dobrih bakteriji, zlasti tistih, iz rodu bifidobacteria, hkrati pa zavira rast onih, ki v prebavilih povzročajo zmedo.
Seveda gre omeniti še, da je česen bogat z antioksidanti, deluje protirakavo in ščiti pred srčnimi boleznimi.
Vendar pozor! Prebiotične učinkovine česen ob dolgi termični obdelavi hitro izgublja. Zato je najboljši surov. Denimo v sendviču ali na solati. A z njim ne pretiravajte. Začnite počasi in postopoma v prehrano vključite tri njegove stroke. Za dobro prebavo in zdravje na sploh.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
Preberite še: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli ovseno kašo ali Živila, ki bi jih vsaka ženska morala pogosteje jesti
Morda vas zanima tudi: Najlažji način za premagovanje vonja po česnu
oddajte komentar