Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam

Ker se komaj končanim bližajo še eni prazniki je dobro vedeti, s katerim živilom je ob bogato obloženih mizah mogoče pomagati prebavi.

24.4.2019 ob 4:39

cesen_prehrana_napihnjenost_prebava.jpg

Zadnje čase ste malo napihnjeni, za kar ni kriva le okusna praznična hrana, tudi na splošno prebava ne deluje tako, kot ste sicer navajeni. Očitno vaša prebavila potrebujejo malo pomoči, pozabili pa ste se založiti s probiotičnimi živili in zato tiho trpite.

Brez skrbi, ni vam treba nemudoma skočiti v trgovino po jogurt, kefir in kislo zelje, pomaga tudi drobna sprememba v prehrani. Kot namreč publikacijo American Journal of Clinical Nutrition povzema Pure Wow, so leta 2018 na Kraljevem kolidžu v Londonu zaključili raziskavo, s katero so dokazali, da prebiotične vlaknine v določenih živilih znatno pripomorejo k premagovanju prebavnih težav. Med njimi je na prvem mestu česen.

Kako ta vpliva na dogajanje v prebavilih?

V belih strokih je bogato zastopan inulin, vrsta neprebavljivega ogljikovega hidrata oziroma netopne vlaknine, s katero se hranijo dobre črevesne bakterije. Lahko bi rekli, da zanje predstavlja nekakšno gorivo, s pomočjo katerega omenjene bakterije delujejo bolje in učinkoviteje.

Podobna študija, katere rezultate so objavili v reviji Food Science and Human Wellness, je dokazala še, da v bistvu spodbuja množenje in rast dobrih bakteriji, zlasti tistih, iz rodu bifidobacteria, hkrati pa zavira rast onih, ki v prebavilih povzročajo zmedo.

cesen_stroki_noz_deska_micna.jpg

Seveda gre omeniti še, da je česen bogat z antioksidanti, deluje protirakavo in ščiti pred srčnimi boleznimi.

Vendar pozor! Prebiotične učinkovine česen ob dolgi termični obdelavi hitro izgublja. Zato je najboljši surov. Denimo v sendviču ali na solati. A z njim ne pretiravajte. Začnite počasi in postopoma v prehrano vključite tri njegove stroke. Za dobro prebavo in zdravje na sploh.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli ovseno kašo ali Živila, ki bi jih vsaka ženska morala pogosteje jesti 

Morda vas zanima tudi: Najlažji način za premagovanje vonja po česnu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)