8 zmot o prehrani, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža

V želji, da bi se prehranjevali čimbolj zdravo, mnogi počnejo stvari, ki so zdravju in postavi vse prej kot prijazne.

2.12.2018 ob 5:56

kroznik_paradiznik_omleta_nohti_rdeci_vilice_noz_micna.jpg

Ob vseh, z vadbo in prehrano povezanih nasvetih je težko izluščiti tiste, ki resnično koristijo počutju in telesu. Mnogi zato sledijo napotkom, ob katerih se prehranskim strokovnjakom naježi koža. Katere bi morali čim prej pozabiti, so za Pure Wow nanizali tisti, ki se na zadeve dobro spoznajo.

1 Izogibanje maščobam

"Veliko najinih strank je prepričanih, da so maščobe nezdrave in bi jih zato morali strogo omejiti ali povsem črtati iz jedilnikov. Vendar s tem zdravju delajo več škode, kot koristi, saj telo maščobe iz mastnih rib, oreščkov, avokada in drugih virov potrebuje za zdravje, hkrati te maščobe nižajo tveganja za nekatere usodne bolezni," sta povedali nutricionistki Jessica Jones in Wendy Lopez.

2 Ločevanje na dobro in slabo hrano

"Odrekanje je vedno slabo in nikoli ne vodi v doseganje dolgoročnih ciljev. Poleg tega je večina živil v zmernih količinah sprejemljivih. Razen, kadar gre za alergije. Zato jedi ne delite na dobre in slabe. Jejte vse, vendar bodite pozorni na količino takšnih in drugačnih sestavin jedilnika," je prepričana prehranska strokovnjakinja in vaditeljica Ashley Walter.

3 Prepričanje, da je hrana brez glutena bolj zdrava

"Keks brez glutena je še vedno keks. Prav tako tudi kruh in drugi pekovski izdelki. V resnici je hrana brez glutena za tiste, ki nanj niso alergični ali preobčutljivi, zdravju bolj neprijazna od običajne, saj dokazano povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

Poleg tega so živila brez glutena pogosto polna predelanih sestavin, enostavnih ogljikovih hidratov in konzervansov, ki nižajo njihovo prehransko vrednost," opozarja strokovnjak za prehrano Mike Roussell.

4 Prepričanje, da je po vadbi dovoljeno vse

"Misel je nekako takšna: ravno sem se dve uri izdatno znojil(a), zato si lahko privoščim vse. Ali na drugi strani: danes nisem bil(a) na telovadbi, zato ne smem jesti. A vedite, da vaše telo ni bančni račun, kjer je vse povezano zgolj z dvigi in pologi.

Res je, da sta vadba in prehrana tesno povezani, a ne more in ne sme se vse glede vadbe vrteti okoli hrane. Vadite zato, ker je telovaditi zdravo, ker pomaga pri ohranjanju fizičnega in mentalnega zdravja, ker je zabavno, ne pa zato, da boste lahko potem, ko boste telovadno opremo slekli, jedli," opozarja nutricionistka Monica Auslander.

5 Odločitve za takšne in drugačne diete

"Takšne in drugačne diete nikoli ne zagotavljajo dolgoročnih rezultatov. Tisto, kar pripelje tako do zdravja kot lepe postave, je zmernost in upoštevanje smernic zdravega življenjskega sloga. To omogoča trajne rezultate, ne pa očiščevalne, ločevalne, ketonske in druge diete, ki rastejo kot gobe po dežju," meni prehranski strokovnjak Bryan Baia.

6 Prepričanje, da obstaja splošen načrt za zdravo življenje

"To, kar ustreza prijateljici, vam morda ne bo, zato je ni treba posnemati in si vsak večer pripravljati brokolija na pari. Zdrav življenjski slog je v prvi vrsti odvisen od vsakega posameznika, njegove fizične aktivnosti, starosti, spola, načina življenja, okolja, kjer živi. Skratka, splošnega recepta, ki bi veljal za vse, ni. Vsak mora poiskati tistega, ki mu najbolj odgovarja," menita Jonesova in Lopezova.

7 Zavračanje ogljikovih hidratov

"Ogljikovi hidrati so na črni listi. Neupravičeno, kajti prav ti telesu zagotavljajo gorivo za nemoteno delovanje. Res pa je, da niso vsi enaki. Tako ne po izvoru, kot ne po učinkih na telo. Zato se ogljikovim hidratom ne izogibajte, izberite pa sestavljene," Walter.

8 Ne namenjanje pozornosti velikosti obrokom

"Ljudje radi delijo hrano na dobro in slabo, pozabljajo pa, da z nobeno ne bi smeli pretiravati. Tudi z oreščki, sadjem, celimi žiti, avokadom, sirom in olivnim oljem ne. Ključ je v zmernosti. Nobeno živilo v prevelikih količinah ni zdravju in postavi prijazno," Morenova.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 5 glavnih krivcev, da ne morete spati ali pa 10 razlogov, zakaj žensk poroka ne zanima več

Priporočamo tudi: 6 prepovedanih v fitnesu (svetujejo fitnes trenerji)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)