Prehranska strokovnjakinja pravi: To so živila, ki preprečujejo vnetja

Na srečo niso le zdrava, temveč tudi zelo okusna.

14.3.2018 ob 6:00

cokolada_micna.jpg

Kronična telesna vnetja so povezana s številnimi težavami z zdravjem. Drži, da na njihov nastanek in blaženje vplivajo različni dejavniki, se pa strokovnjaki s področja prehrane strinjajo, da jih je med drugim mogoče preprečiti ali vsaj omiliti tudi s primernim izborom živil. Nutricionistka Katharine Kissane je za Pure Wow nanizala nekaj najboljših za premagovanje vnetji. Sledeča bi po njenem mnenju morala biti na jedilnikih vsaj enkrat tedensko. 

Ribe

Losos, sardine, skuše in tune vsebujejo veliko omega tri maščob. Gre za esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne more proizvajati samo, zato jih je treba dovajati s prehrano. "Omega tri maščobe na vnetne procese delujejo zaviralno ter s tem nižajo tveganje za številne kronične težave, med drugim za srčne bolezni, raka in artritis," niza strokovnjakinja. Poskrbite, da bodo na jedilnikih vsaj trikrat na teden.

Olivno olje

Niso vse maščobe enake. Medtem, ko trans maščobe, ki se nahajajo denimo v margarini in številnih pekovskih izdelkih, telesu škodujejo, so nenasičene tiste, ki ga varujejo tudi pred vnetnimi procesi. "Nenasičene maščobe, s katerimi je bogato olivno olje, so srcu in telesu na sploh prijazne, saj delujejo protivnetno," pojasnjuje Kissaneova. Poskrbite le, da boste izbrali kvalitetna, hladno stiskana deviška olja.

Temna čokolada

Čudovita novica: lahko ubijete dve muhi na en mah. In sicer s temno čokolado potešite potrebo po sladkem ter hkrati preprečite telesna vnetja. "Temna čokolada, torej tista iz vsaj 70 odstotkov kakava, vsebuje antioksidante, ki zavirajo vnetne procese. To ne pomeni, da morate v namen zdravja zmazati celo tablico, nekaj koščkov na dan pa je več kot dobrodošlih," meni nutricionistka.

Jagodičevje

Drobne jagode, zamrznjene ali sveže, so polne antioksidantov, med njimi antocianinov. Te snovi, ki jagodičevju zagotavljajo značilno barvo, blažijo vnetne procese ter nižajo tveganje za bolezni srca in centralnega živčevja.

Zelena zelenjava

"Zelena zelenjava, kot so ohrovt, špinača, blitva, je polna flavonoidov, ki se ponašajo s protivnetno močjo," pojasnjuje strokovnjakinja in dodaja, da ob temu telesu dovaja še veliko drugih hranljivih snovi, denimo vitamine A, C, E in K. Slednji prav tako blaži vnetja. Za boljše učinke zelenjavo oplemenitite s kapljico olivnega olja saj je znano, da se protivnetne sestavine v družbi maščobe bolje absorbirajo.

Rdeča pesa

Ta rdeča gomoljnica vsebuje veliko vitamina K in snovi imenovane betain, ob teh pa še druge fitonutrijente, ki v telesu blažijo vnetja. Dodate jo lahko smutiju, iz nje pripravite solate ali druge jedi, ki niso le okusne, temveč tudi zdravju prijazne.

Leča

"Drobna stročnica je bogat vir vlaknin in magnezija, ki jih telo potrebuje pri zmanjševanju vpliva vnetnih procesov," je prepričana Katharine Kissane in dodaja: "Ob tem vsebuje beljakovine ter je odlična za vse, ki ne jedo mesa. V solatah, juhah ali prikuhah razvaja z okusom in pozitivnimi učinki na telo, pred kuhanjem jo čez noč namakajte, tako se bo skuhala hitreje."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)