Živila, ki pomirjajo

Naslednjič se ne tolažite s čipsom, ampak z živili, ki bodo resnično pomagala.

27.7.2016 ob 12:00

shutterstock_293644886.jpg

Pridejo dnevi, ko je treba svoje živčke pomiriti. Če ne gre drugače, se verjetno kdaj zatečete tudi k hrani. In da naslednjič pred televizorjem ne boste končali z vrečico nezdravega čipsa v rokah, vam ponujamo seznam živil, ki dokazano pomirjajo. Ko boste naslednjič v stiski in bo želodec klical po hrani, tako posezite po teh živilih in počutili se boste bolje.

Pomaranča

Ta vitaminska bomba vas ne bo varovala le pred prehladom, ampak vam pomagala znižati raven kortizola (tako imenovani stresni hormon) in znižala krvni tlak.

Avokado

Avokado je resnično pravo darilo: je okusen v vseh različicah in izredno bogat z vitaminom-B, ki pomaga pri zmanjševanju posledic stresa.

Mleko

Kozarec mleka pred spanjem v ameriških filmih ima trdne temelje. Mleko je namreč polno vitaminov B2 in B12 ter beljakovin, s tem pa hitro in trajno sprošča.

Špinača

Špinača je ena od prvih izbir s poletnega vrta. Vsebuje namreč tudi veliko magnezija, ki pomaga vzdrževati ustrezni nivo kortizola.

Beluši

Beluši oziroma šparglji so med drugim tudi prava zakladnica folne kisline in pomagajo, kadar ste napeti.

Puran

Ne jejte ga le ob praznikih, ampak si ga privoščite pogosteje. Vsebuje namreč triptofan, aminokislino, ki možganom »naroči«, da sproščajo serotonin. Po njem se boste počutili mirneje in morda celo malce zaspano.

Ovseni kosmiči

Preskočite njihovo instantno različico in uživajte prave. Tudi ti povzročijo izločanje serotonina, pa še prebavljali jih boste dlje, kar pomeni, da bo dlje trajal tudi njihov učinek.

Avtorica: Mo. S.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)