26.7.2016 ob 6:30
V vročem poletju je dobrodošel vsak način hlajenja. Tako kot senca in vetrič tudi prava pijača in prava hrana. Zato si poglejte pet živil, ki bodo zagotovila primerno in prijetno ohladitev ter osvežitev.
Več nasvetov za prijetno poletje najdete na Facebooku.
Kumare
Med živila, ki izdatno ohlajajo, sodijo zaradi visokega odstotka vode. Po zaslugi nizke kalorične vrednosti so prijazne tudi postavi, načinov, kako kumare vključiti v poletne jedi, pa je več kot dovolj: dobrodošle so v juhah, sendvičih ali kar tako. Odlično jih je mogoče kombinirati z bučkami, jajčevci in paradižnikom. Začinjene z limono in z dodatkom paprike so odlična solata za poletne dni, skupaj z jogurtom pa lahka, osvežujoča beljakovinsko- vitaminska malica.
Paradižnik
Paradižnik je upravičeno reden gost poletnih solat, juh, prikuh in omak. Ne zgolj da prijetno osveži in pohladi, vsebuje tudi antioksidant likopen, ki polti zagotavlja naravno zaščito pred soncem.
Lubenica
Visok odstotek vode jo uvršča na seznam najboljših poletnih osvežitev. Je okusna, sočna in lahka ter zato idealen desert po kosilu. Za dodaten učinek hlajenja jo je primerno kombinirati z breskvami, ananasom ali drugimi tropskimi sadeži. Takšen posladek vas bo osvežil ter vam hkrati zagotovil še zvrhano mero vitaminov in mineralov.
Grenivka
Vsebuje številne snovi, ki pozitivno vplivajo na organizem. Najboljši učinek ima njen sveži sok, ki pomaga pri uravnavanju znojenja in blagodejno vpliva tudi na zmanjšanje prekomerne teže.
Solata iz ajde
Poleti prija okusen in hranljiv, a lahek zalogaj. Tu nastopi ajda. Njena zrna skuhajte, ohladite ter jih dodajte tuni, koruzi, paradižniku, kumaram, vse skupaj začinite s sokom limone ter poprom. Lahko prebavljiv obrok vas bo okrepčal ter hkrati pohladil in kmalu bo postal priljubljena stalnica vašega poletja.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar