Najboljša živila za oster vid in zdrave oči

Naj jedi na krožniku poskrbijo tudi za to, da vam bodo oči dobro služile.

17.6.2018 ob 4:01

oci_micna.jpg

Nedvomno ste že slišali, da je korenje dobro za oči. In to drži. Vendar ta slastna oranžna zelenjava še zdaleč ni edina, ki organ vida varuje pred boleznimi in zagotavlja dober vid. Kot so zapisali na portalu Pure wow, nanj blagodejno vpliva tudi sledečih šest živil.

Paprike

Ti pisani darovi narave so prepolni vitamina C, antioksidanta, ki uspešno varuje pred pojavom sive očesne mrene. Seveda se ta očem prijazni vitamin ne skriva le v papriki, z njim bogate so tudi jagode, kivi, citrusi, brokoli in cvetača, zato jih je v prid dobre odpornosti in odličnega vida primerno kar najpogosteje vključiti v prehrano. Najbolje je grizljati surove, kajti tako je izkoristek vitamina C največji.

Zelena listnata zelenjava

Nobeno presenečenje ni, da je zelena zelenjava, kamor sodijo špinača, ohrovt, blitva in podobna, očem prijazna. Zakaj? Ker sta v zelenih listih znatno zastopana lutein in zeaksantin, dva karotenoida, ki oči varujeta pred pojavom degeneracije rumene pege in nastankom sive mrene. Z omenjenima antioksidantoma so bogati tudi brokoli in rumene buče.

Namig: jedem iz njih dodajte kapljico ali dve olivnega olja, saj karotenoide telo lahko izkoristi le, kadar jih uživate v družbi maščobe.

Sončnična semena

Zdrav prigrizek je odličen vir vitamina E, ki dokazano zavira pojav s staranjem pogojene makularne degeneracije oziroma degeneracije rumene pege in niža tveganje za nastanek sive mrene.

Drugi viri tega vitamina so lešniki, mandlji, kikirikiji, so pa sončnična semena tu v prednosti. Vsebujejo namreč tudi cink, mineral, ki pomaga pri absorpciji vitamina A, še ene za dober vid ključne snovi.

Losos

Prenizek vnos omega tri maščobnih kislin je povezan s suhimi in pekočimi očmi. Mastne ribe, kamor nedvomno sodi losos, so bogate z omenjenimi esencialnimi maščobami in so zato prijazne očem. Tu so še tune, sardele in druge mastne ribe, ki zaradi omega tri maščob oči varujejo pred pretirano izsušitvijo, ščitijo pred makularno degeneracijo in glavkomom.

Jajca

Ena najpogostejših sestavin takšnih in drugačnih jedi skrbi za zdravje oči. Predvsem po zaslugi v jajcih prisotnih antioksidantov luteina, zeaksantina in minerala cinka.

"Vsi ti oči ščitijo pred učinki modre svetlobe, pred sončnimi žarki in pred drugimi zunanjimi vplivi," je povedal gostujoči profesor na univerzi Massachusetts, Thomas Wilson. Vendar pozor: pozabite na omleto iz beljakov, vse te snovi se skrivajo v rumenjaku.

Sladek krompir

Obstaja razlog, zakaj je korenje dobro za oči. Oranžna zelenjava vsebuje veliko beta karotena, oblike vitamina A, ki med drugim skrbi za dober vid. V to skupino sodijo tudi sladek krompir, mango, melone in drugi oranžni sadeži ter zelenjava.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)