Štiri živila za vitko telo po priporočilu Skandinavk

Nordijska dieta prinaša številne pozitivne učinke na zdravje.

17.3.2017 ob 11:50

vecerja_pexels-photo.jpg

Mediteranska prehrana je od nekdaj sinonim za zdravo srce, vitkost in dolgo življenje. Podoben učinek ima na telo tudi hrana, značilna za sever Evrope. Raziskave so pokazale, da prehrana, ki jo označujejo kot nordijska dieta NND (New Nordic Diet) zagotavlja obilo energije, uravnoveša krvni tlak in količino maščob v krvi ter pripomore k hujšanju. Če bi radi okusili njene učinke, na jedilnik večkrat umestite sledeča živila.

Ržen kruh

Integralni kruh vsebuje več vlaknin od belega. To je dejstvo. Prav tako kot tudi, da ga telo dlje prebavlja, kar je velik plus, saj ne povzroča naglega porasta in nato padca sladkorja v krvi, ter zato dlje ohranja sitost. Rž je ob tem bogata z manganom, mineralom, ki je pomemben za zagotavljanje energije, normalno delovanje ščitnice ter za močne kosti in zdrave zobe.

Korenasta zelenjava

Dolg občutek sitosti zagotavlja tudi korenasta zelenjava, kot so rdeča pesa, repa, pastinak in korenje, saj vsebujejo idealno kombinacijo vlaknin in počasi prebavljivih ogljikovih hidratov.

Zlasti rdeča pesa je odlična izbira. Ta v sebi skriva pigment betalain, ki ji zagotavlja značilno barvo. Gre za močan antioksidant, ki pripomore k razstrupljanju telesa.

losos_shutterstock_424222168.jpg

Mastne ribe

Zakladnice zdravih maščob, ki so nujno potrebne za pravilno delovanje srca in možganov. Poleg tega so losos, skuša in podobne ribe polne beljakovin, ki pripomorejo h grajenju mišic ter telesu zagotavljajo energijo in moč.

Repično olje

Je dostojna konkurenca olivnemu olju, saj je izjemno bogato z nenasičenimi omega tri in omega šest maščobami ter vitaminom E. Ne ponaša se z izrazitim okusom in je primerno tudi za praženje ali drugo toplotno obdelavo. Izbirajte deviško, oziroma hladno stiskano olje, ki je odličen dodatek solatam ali zelenjavi na žaru.

Avtorica: M. FL. 
Foto: Shutterstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)