12.4.2017 ob 5:10
Nekatere jedi so znane po tem, da nas hitro napolnijo z energijo, a jo prav tako hitro tudi izgubimo, spet druge energijo sproščajo počasi in enakomerno. Kaj pojemo, da nas bo čim bolje in za čim dalj časa napolnilo z energijo, je sploh pomembno zjutraj. Kaj torej jesti, da bi premagali utrujenost?
Jabolka
Jabolka vsebujejo veliko kvercetina, antioksidanta, ki učinkovito ščiti možganske celice. Raziskave so pokazale, da uživanje hrane, bogate s kvercetinom, poveča zmogljivost in možganske celice ščiti pred prostimi radikali, zaradi katerih z leti začno pešati kognitivne sposobnosti. Poleg jabolk ga vsebujejo še paprike, paradižnik in zelena listnata zelenjava kot sta špinača in ohrovt.
Jajca
Jajca sodijo med najbolj hranljiva živila, hkrati so tudi odličen vir beljakovin. Rumenjak vsebuje veliko vitamina B, ki v telesu poskrbi za to, da se hrana hitreje pretvori v energijo. Jajca vsebujejo tudi holin, ki skrbi za to, da raven energije v telesu ostaja visoka. Devetdeset odstotkov ljudi zaužije premalo holina, saj se zaradi takšnih in drugačnih mitov o jajcih tem raje izogibajo. Skrb pa je odveč, v zmernih količinah vam bodo jajca prej koristila, kot škodovala.
Oreščki
Magnezij je četrti najpogostejši element, ki ga najdemo v človeškem telesu. Vsebuje ga prav vsaka celica in ga tudi potrebuje za pravilno delovanje. Med vadbo pa magnezij pospešeno izgubljamo, kar 20 odstotkov več, kot kadar počivamo. Zato ga je treba nadomestiti in oreščki bodo odlični za to. Brazilski oreščki, mandeljni in indijski oreški vsebujejo največ magnezija, poleg tega pa so bogati še z zdravimi maščobami in beljakovinami.
Temna čokolada
Če po čokoladi sežete, da bi si dvignili raven energije, je najbolje, da izberete takšno s čim več kakava. Kakav namreč vsebuje hranila, ki organizmu pomagajo premagovati stres, povišajo pa koncentracijo in fokus. Temna čokolada vsebuje tudi kofein, ki v majhnih odmerkih prispeva k povečanju energije.
PREBERITE še // Obredi pitja kave, ki se jih držijo najbolj zdravi ljudje na svetu
Voda
Da spijemo zadostne količine vode je pomembno za zdravje in dobro počutje, za lepo in napeto kožo, dobro prebavo in še bi lahko naštevali. Povrne pa nam tudi energijo. Utrujenost je pogosto namreč posledica dehidracije, to pa bodo premagali le, če bomo dovolj pili. Ne le, ko začutimo žejo, pomembno je, da telo vzdržujemo dovolj hidrirano skozi ves dan.
PREBERITE še // To je najboljši čas za kavo
Špinača in rdeče meso
Železo po telesu nosi kisik in s tem organom omogoča nemoteno delovanje. Če vam torej primanjkuje železa, vaši organi ne dobijo dovolj kisika in slabše delujejo. Železo je tudi eno tistih hranil, ki jih je najbolj dobiti iz hrane in ne z raznimi prehranskimi dopolnili. Veliko ga najdemo prav v špinači, a je v njej hkrati tudi precej tiste vrste železa, ki ga telo ne absorbira dobro. Najboljši vir železa ostaja rdeče meso. Tisti, ki ga ne uživajo, pa morajo zaužiti dovolj vitamina C, ki pospešuje njegovo absorpcijo in bo tako tudi iz hrane, ki vsebuje manj železa, izluščil potrebno količino tega pomembnega hranila.
Avtorica: B. K. P.
Foto: Shutterstock
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar