19.4.2023 ob 11:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Znana veriga, ki ljubiteljem kave ponuja takšne in drugačne tovrstne napitke Starbucks, na izbranih lokacijah ponuja zanimivo kombinacijo olivnega olja in kave.
Tako imenovana oleato linija je zbudila nemalo zanimanja pa tudi dvomov v smislu: je ta trend res dober in zdrav? Bi morali tudi doma olivno olje dodajati kavi? Gre samo še za eno novost, ki bo hitro izginila z neba trendov?
Tu je nekaj odgovorov na ta in podobna vprašanja.
Linijo oleato je navdahnila mediteranska tradicija. V ozadju ideje za takšen korak je sredozemska navada jemanja žlice olivnega olja zjutraj na tešče, tej pa sledi skodelica espressa.
Ponudba v kavarnah Starbucks je trenutno na voljo le v Italiji, kjer imajo podružnico zgolj v Milanu, bo pa kmalu predstavljena v Kaliforniji, poleti se bo širila na Japonsko, Bližnji vzhod in v Veliko Britanijo. Samo vprašanje časa je, kdaj bo na voljo povsod v poslovalnicah te verige.
Seveda se pri tem zastavlja vprašanje, ali so kavni napitki z olivnim oljem zdravju prijazni. V zadnjih desetih letih smo videli kar nekaj podobnih trendov, denimo kombinacija kave z maslom in kokosovim oljem, vsi so izpostavljali takšne in drugačne zdravilne učinke.
Ko gre za združevanje olivnega olja s kavo, maščoba obloži sluznico želodca, kar pomeni, da se upočasni absorpcija kofeina iz kave. S tem je mogoče preprečiti nagel porast in nato padec energije potem, ko kofein zapluje po telesu.
Hkrati oljnata obloga na sluznici želodca ta del prebavil varuje pred kislinami iz kave, tako niža tveganje za pekočo zgago in sindromom razdražljivega črevesja.
Olivno olje samo po sebi sodi med super živila. Vsebuje namreč veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki so koristne za srce, pozitivno vplivajo na količino holesterola v krvi, dokazano je, da olivno olje pozitivno vpliva na krvni tlak.
Zdrave maščobe iz olivnega olja pomagajo dlje zadrževati sitost in dolgo zagotavljajo energijo, s tem nižajo tudi tveganje za sladkorno bolezen, saj pomagajo pri obvladovanju želje po slaščicah in varujejo pred prenajedanjem.
Olivno olje vsebuje še veliko drugih hranljivih snovi, denimo vitamin E, ki slovi po antioksidativnih lastnostih ter blaži in preprečuje telesna vnetja, krepi odpornost in je nepogrešljiv za lepo in zdravo polt, niža tveganje za prezgodnje staranje, nevrodegenerativne bolezni in številne vrste raka.
Ob tem zlata tekočina pripomore k absorpciji vitaminov A, D in K, ki so topni v maščobi, in jih telo, če niso zaužiti v kombinaciji z njo, ne more izkoristiti.
Če je torej olivno olje v kavi velik hit in pozitivno vpliva na zdravje, bi ga morali piti tudi doma? Če vam okus odgovarja, zakaj pa ne. Zagotovo s tem telesu ne boste škodovali.
Treba je uporabljati visoko kvalitetno deviško olivno olje, saj je v njem največ hranljivih snovi. Ima tudi prijetnejši okus, ki se lepo zlije z okusom kave.
Če vam ta ni všeč, ostanite pri mleku, cimetu ali medu.
Je pa olivno olje kavi priporočljivo primešati z mešalnikom: žličko olja dodate skodelici in res dobro zmešajte, da se maščoba ne bi ločila od tekočine.
Povzeto po portalu Zadovoljna.hr
Preberite še: Razlogi za odvajalni učinek kave
Morda vas zanima tudi: Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma
oddajte komentar