Pijete kavo takoj po obroku? Potem morate prebrati tole

Kava in sorodni napitki imajo neugoden vpliv na absorpcijo železa, ki ga dobimo iz živil rastlinskega izvora. Kaj pa na tistega, ki je živalskega izvora?

27.7.2022 ob 1:00 | Foto: Getty Images, Feelgood

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Pijete kavo takoj po obroku? Potem morate prebrati tole

Kava je ena od treh pijač, poleg vode in čaja, ki se jih na svetu popije največ in ki se pijejo najpogosteje, je pred časom objavil Statistični urad RS (SURS). Pijemo jo zjutraj, čez dan, nekateri, ki dobro prenašajo kofein, tudi zvečer. Kako zdrava ali nezdrava je, tokrat ne bomo debatirali, smo pa preverili, ali je res slaba navada, ki jo imamo mnogi med nami – pitje kave takoj po obroku.

Na spletu je zaslediti precej zapisanega o tem, kako zdravo ali nezdravo je uživanje kave, nekaj tudi o tem, kako pitje kave vpliva na absorpcijo hranil. Medtem ko nekateri hitijo izpostavljati, da je neposredno uživanje kave takoj po obroku škodljiva navada, saj da se poslabša absorpcija železa tudi do 80 odstotkov, drugi trdijo, da pravzaprav ni večjega vpliva. Kaj je res? Za nas in vas je odgovor pripravil nutricionist in komunikator znanosti podjetja Feelgood Nenad Kojić.

Glavni krivec

»Kava načeloma nima pomembnejšega vpliva na absorpcijo ostalih hranil, ima pa lahko signifikanten vpliv na absorpcijo železa, tako kot ste pravilno namignili,« pravi Kojić in dodaja, da so krive fenolne spojine v kavi (podobno velja za brezkofeinsko kavo, pravi čaj in kakav). Generalno velja, da »fenolne spojine v prebavilih vežejo železo in s tem onemogočajo njegovo absorpcijo«.

»Fenolne spojine v prebavilih vežejo železo in s tem onemogočajo njegovo absorpcijo.«

Nepotrebno dlakocepljenje

»Glavna fenolna spojina v kavi je klorogenska kislina, za katero je znano, da je močan inhibitor absorpcije t.i. nehemskega železa. Raziskave nakazujejo, da lahko odmerek fenolnih spojin, ki je prisoten v povprečni skodelici kave, zmanjša absorpcijo nehemskega železa pri obroku od 60 do 90 odstotkov,« razlaga sogovorniki. Pri tem opozarja, da je absorpcija železa kompleksna zadeva, saj jo nekateri dejavniki zavirajo, drugi pospešujejo: »V tem kontekstu je obremenjevanje z uživanjem kave zaradi neugodnega vpliva na absorpcijo železa za večino zdravih posameznikov z mešano prehrano morda nepotrebno dlakocepljenje.«

»Obremenjevanje z uživanjem kave zaradi neugodnega vpliva na absorpcijo železa je za večino zdravih posameznikov z mešano prehrano morda nepotrebno dlakocepljenje.«

Vir železa: rastlinski ali živalski?

»Poleg tega kava zavira samo absorpcijo nehemskega železa, ki se v glavnem nahaja v živilih rastlinskega izvora. Nehemsko železo je relativno nestabilno, zato je njegova absorpcija močno odvisna od vplivov drugih prehranskih dejavnikov. Obstaja pa še druga oblika – hemsko železo, ki ga najdemo izključno v živilih živalskega izvora. Nanj imajo drugi prehranski dejavniki, tudi uživanje kave, bistveno manjši,« je jasen Kojić.

Pod črto: kava in sorodni napitki imajo lahko izrazito neugoden vpliv na absorpcijo nehemskega železa (dobimo ga iz živil rastlinskega izvora), v precej manjši meri pa vplivajo na absorpcijo hemskega železa (iz živil živalskega izvora).

Preberite še: 
Hit po imenu bulletproof kava: kakšna je, zakaj je dobra in kako jo pripraviti
Za vse to lahko uporabimo kavno usedlino
Tako pitje kave vpliva na delovanje penisa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)