31.10.2023 ob 11:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Vsi vemo, da je sadje zdravo. Vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih snovi, ki so nepogrešljive za pravilno delovanje organizma.
Drži pa tudi, da nekateri sadeži vsebujejo veliko sladkorja in zato z njimi nikakor ne bi smeli pretiravati. Res je, da gre za naravni sladkor, fruktozo, ki v kombinaciji z drugimi hranljivimi snovmi v sadežih ni tako škodljiv kot predelan sladkor, a prav tako lahko povzroča porast krvnega sladkorja, višek z njim pridobljene energije se v telesu kopiči v obliki maščobnih oblog.
S sadjem torej tako kot z vsem, zmerno, je pa dobro vedeti, kateri sadeži vsebujejo najmanj sladkorja in imajo najnižji glikemični indeks.
Glikemični indeks je vrednost, ki določa, kako hitro zaužita hrana povzroči porast krvnega sladkorja in kako hitro količina tega pade.
Hrana, ki niža tveganje za sladkorno bolezen, ima nižji glikemični indeks, kar pomeni, da se presnavlja počasi in je raven sladkorja po zaužitju razmeroma stabilna. Hrana, ki tveganje za sladkorno bolezen viša, ima višji glikemični indeks, to pomeni, da povzroča nagel dvig in nato padec krvnega sladkorja. Prav zato smo po njej hitro znova lačni.
Prehranska strokovnjakinja Alyss Wilson hrano z visokim glikemičnim indeksom (70) priporoča po napornih treningih in maratonih, saj hitro povrne energijo, hrana z nižjim od 55 je priporočljiva za vse, ki želijo ohraniti primerno telesno težo in znižati tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.
Takole niza sadje z manj sladkorja ter dodaja, kakšen je glikemični indeks izbranega sadeža.
Količina sladkorja: sedem gramov v 240 gramih
Glikemični indeks: 41
Jagode so odličen prigrizek z malo sladkorja, ob tem pozitivno vplivajo na raven holesterola v krvi in telesu zagotavljajo veliko vitamina C.
Količina sladkorja: 5,4 grama v 240 gramih
Glikemični indeks: 32
Domala vse jagodičevje vsebuje malo sladkorja in ima nizek glikemični indeks, ob tem zagotavlja veliko vlaknin, vitaminov in antioksidantov. Maline so nedvomno ene od zvezd teh plodov.
Količina sladkorja: približno 10,6 grama v polovici sadeža
Glikemični indeks: 26
Ker so trpkega in grenkega okusa, ni presenečenje, da grenivke vsebujejo malo sladkorja. Nizek glikemični indeks zagotavlja še stabilno raven sladkorja in inzulina, s tem nižajo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.
Količina sladkorja: približno 6,7 grama na sadež
Glikemični indeks: 50
Sadež, ki je močan zaveznik odpornosti, saj vsebuje veliko vitamina C, zaradi vitamina E varuje kožo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.
Količina sladkorja: en gram na sadež
Glikemični indeks: 40
Sadež skoraj brez sladkorja, ob tem vsebuje veliko zdravih maščob in skrbi za zdravo srce in ožilje.
Količina sladkorja: približno 12,6 grama na sadež
Glikemični indeks: 28
Res so breskve sladke, a v enem sadežu je le približno 13 gramov sladkorja, ob tem pa še vitamini C, B2. A, železo ter številni antioksidanti.
Količina sladkorja: 6,6 grama na sadež
Glikemični indeks: 39
S samo 28 džuli (sedmimi kalorijami) in sedmimi grami sladkorja na sadež so slive idealen prigrizek. Tudi zato, ker vsebujejo veliko vlaknin, ki preprečujejo nagel dvig in padec sladkorja v krvi.
Količina sladkorja: 12,6 grama v 240 gramih
Glikemični indeks: 65
Ker vsebuje skoraj 90 odstotkov vode, je odlična kot prigrizek. Res sicer je, da ima nekoliko višji glikemični indeks, a telesu zagotavlja mnoge vitamine. Med drugim je bogata z vitaminoma C in A.
Količina sladkorja: približno 13,8 grama na sadež
Glikemični indeks: 52
Vsebujejo veliko vitamina C, približno 300 džulov (70 kalorij) in 14 gramov sladkorja. Pomaranče pomagajo pri absorpciji železa in so velike zaveznice močne odpornosti.
Količina sladkorja: 8,6 grama na sadež
Glikemični indeks: 41
Hruške so okusno sadje, večinoma sestavljene iz vode ter tudi nekaj sladkorja. Ob tem vsebujejo še vlaknine ter vitamine in minerale, ki so nepogrešljivi za dobro zdravje.
Količina sladkorja: približno 2,1 grama na limono in 1,1 grama na limeto.
Glikemični indeks: 20
Sok limon in limet je idealen za obogatitev vode, ob tem oboje vsebuje veliko vitamina C in niža tveganje za srčne bolezni, tudi srčno kap.
Po priporočilih naj dnevno s sladkorjem ne bi zaužili več kot deset odstotkov energije. Količina sladkorja, ki je priporočljiva za posameznika, je torej odvisna od njegove prehrane in potreb telesa po energiji, je pa v vsakem primeru bolje, kot predelan, uživati naravne sladkorje iz sadja in drugih darov narave.
Povzeto po portalu purewow.com
Preberite še: Živila, ki so le na prvi pogled prijazna zdravju in vitki postavi
Morda vas zanima tudi: Vse, kar morate vedeti o grozdni kuri in zdravilnih učinkih grozdja na telo
oddajte komentar