Šest nasvetov, kako pojesti manj sladkorja

Ker s slaščicami ni dobro pretiravati, a se jim je na drugi strani težko upreti, je dobro poznati trike za zmanjšanje količine zaužitega sladkorja.

1.10.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest nasvetov, kako pojesti manj sladkorja

Da je pretiravanje s sladkorjem zdravju škodljivo, čivkajo že ptički na vejah, a kljub temu se je temu živilu zelo težko izogniti.

Prvič zato, ker je sladkor prisoten tudi v hrani, kjer ga ne bi pričakovali in ga jemo povsem nevede, in drugič, ker so slaščice tako zelo okusne in mamljive, da se jim je pogosto praktično nemogoče upreti.

Popolno odrekanje sladkim dobrotam ni priporočljivo, saj je prepovedan sadež najbolj mamljiv, in ko popustijo zavore, v usta romajo enormne količine. Je pa dobro zmanjšati vnos sladkorja in ga uživati zmerno. Kar je povsem mogoče z nekaj preprostimi koraki.

Ne pijte sladkorja

Vsak sok ali gazirana pijača vsebuje ogromno sladkorja, kar med drugim pomeni, da ti napitki vplivajo na tveganje za sladkorno bolezen, za višek kilogramov in za karies.

Sladkor je tudi v povsem naravnih sokovih, zato z njimi ne pretiravajte. Namesto s sokovi in drugimi sladkimi pijačami žejo gasite z običajno vodo.

Sladke pijače vsebujejo ogromno sladkorja.

Jejte z beljakovinami bogato hrano in veliko zelenjave

Beljakovine nasitijo, dolgo ohranjajo sitost in ne povzročajo naglega porasta ter nato padca sladkorja v krvi. Jajca, ribe in piščančje meso v obroku nižajo potrebo po sladicah.

Zelenjava pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, pri premagovanju želje po sladkorju, hkrati telesu zagotavlja vlaknine in številne vitamine ter minerale.

Ne pozabite na maščobe

Ljudje v želji po vitki postavi velikokrat z jedilnikov črtajo maščobe, kar ni prava pot.

Nenasičene maščobe pomagajo pri nadzorovanju teka, uravnavajo količino sladkorja v krvi in prinašajo na splošno več prednosti za zdravje, seveda le, kadar z njimi ne pretiravate in se odločate za maščobe iz rib, olivnega olja, oreščkov in drugih virov nenasičenih maščob.

Bodite pripravljeni na nujne primere

Vsakemu kdaj zadiši nekaj sladkega. Kadar se to dogaja občasno, ni nič narobe, če telo uslišite. Če vam slaščice zadišijo večkrat na dan, željo po sladkorju premagajte z oreščki, banano, grozdjem, korenčkom. Imejte nekaj za izhod v sili vedno pri roki.

 Namesto še ene čokoladice pojejte peščico orehov. Foto: Mykola Sosiukin/Gettyimages

Dihajte

Lakota in neustavljiva želja po nečem sladkem sta pogosto znaka stresa, saj ju sprožata povišana raven kortizola v krvi. Dihalne vaje lahko pomagajo pri blaženju tega in s tem pri obvladovanju želje po sladkorju.

Dobro se naspite

Premalo spanja ali slab spanec povzročata pomanjkanje energije. Kadar je v telesu te premalo, se le težko upremo skušnjavi, da ne bi pojedli nečesa, kar bi njeno raven hitro dvignilo. Prav tako je dokazano, da ob pomanjkanju spanca najbolj dišijo sladka živila z veliko nasičenimi maščobami in enostavnimi ogljikovimi hidrati.

Tudi primerna količina spanja torej pomaga pri obvladanju želje po slaščicah.

Po zaslugi kvalitetnega spanca se boste lažje uprli slaščicam.

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Ali je stevia zdrava? Tako odgovarjajo strokovnjaki

Morda vas zanima tudi: Če vam primanjkuje tega minerala, ste pogosteje lačni in se lažje redite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)