Živila, ki so le na prvi pogled prijazna zdravju in vitki postavi

Čeprav se za nekatera živila zdi, da pomagajo do boljšega zdravja in vitke postave, to ne bo držalo.

7.9.2023 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Živila, ki so le na prvi pogled prijazna zdravju in vitki postavi

Če kljub redni in dosledni vadbi nikakor ne morete izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, se težava morda skriva v izbiri živil.

Kajti čeprav se za nekatera zdi, da so dobra za zdravje in vitko postavo, to v resnici ne drži. Poglejte nekaj le na prvi pogled zdravju in vitkosti prijaznih sestavin jedilnikov.

Kosmiči za zajtrk

Kosmiči so priljubljena in pogosta sestavina zajtrkov, vendar prinašajo past: običajno se v njih skriva veliko sladkorja, nezdravih maščob in tudi soli.

Prehranska vrednost teh izdelkov se razlikuje glede na vrsto, a treba je vedeti, da je v nekaterih toliko sladkorja kot v mlečni čokoladi in zato bolj, kot na seznam zdravih živil, sodijo na seznam slaščic.

Zlasti tisti, ki v sto gramih vsebujejo 30 gramov sladkorja ali celo več. Ti nikakor ne morejo biti sestavina uravnotežene prehrane.

Sadni jogurti

Naj vas napis, ki zagotavlja, da je v njih manj maščobe, ne zavede. Kajti ti jogurti so bogati s sladkorjem ter zato kot sestavina zdravju ter postavi prijazne hrane povsem neprimerni. 

Veliko boljša izbira so običajni jogurti, če bi radi jedli sadne, jim sadje dodajte sami.

Sadni jogurti vsebujejo veliko sladkorja.

Sir v lističih

Uporablja se za pripravo toplih sendvičev, a je, čeprav ime govori drugače, daleč od pravega sira.

V mešanici, iz katere so izdelani lističi, je veliko dodatkov, velikokrat tudi škrob, rastlinske maščobe, celo glukozni sirup. Gre za predelano živilo, ki bi ga bilo najbolje izločiti iz prehrane.

Nekateri sadni sokovi

Večina kupljenih sadnih sokov nima prav veliko skupnega s sadeži, iz katerih naj bi nastali. Sadni sokovi so problematični, četudi jih doma iz sadja pripravljate sami.

Kajti z njimi telo oropate v sadju prisotnih vlaknin, kar pomeni, da po zaužitju krvni sladkor zaradi naravnih sladkorjev hitro naraste in nato pade, kar viša tveganje za sladkorno bolezen tipa dve in za napade lakote.

To ne pomeni, da bi se morali odpovedati naravnim sadnim sokovom, ni pa jih primerno uživati kot samostojen obrok, dobro jih je piti le občasno in kombinirati z vlakninami bogato hrano.

Čeprav sadne sokove pripravljate sami, z njimi ne pretiravajte.

Krompir in beli riž

Beli riž sodi med vire enostavnih ogljikovih hidratov, kar pomeni, da nima visoke prehranske vrednosti, in povzroča nagel porast in nato padec sladkorja v krvi. To velja tudi za krompir, ki je sicer polnovredno živilo, a ima visok glikemični indeks.

Zato je bolje jesti polnozrnat riž, krompir pa kombinirati z beljakovinami, vlakninami in zdravimi maščobami.

Granola

Lahko je okusen dodatek jogurtu ali mleku za zajtrk ter med obroki, vendar imajo kupljene različice praviloma veliko dodanih sladkorjev, maščob in zato veliko energije.

Pri nakupu bodite pozorni na sestavine in izbirajte granolo z nizkim deležem sladkorja ter drugih dodatkov. 

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Počasna presnova: Šest napak, zaradi katerih se redite

Morda vas zanima tudi: Bučke: Zdrava poslastica, ki pa jih ljudje s temi težavami ne bi smeli uživati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)