Zakaj vam, če ste utrujeni, tako diši hamburger

Pomanjkanje spanca krepi željo po nezdravih jedeh.

30.4.2017 ob 5:00

shutterstock_472484275.jpg

Če ste se odločili, da boste še pred letošnjim poletjem drastično znižali količino nezdrave hrane, ki je sicer redno v vaših ustih in želodcu, začnite pri samem izvoru težave, pri spancu. Najprej se torej vsako noč dodobra naspite in nato počistite vse zaloge, ki jih še imate doma, naspani pa boste lažje šli tudi mimo restavracije s hitro prehrano ali uličnega kioska, od katerega se širi omamen vonj.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku

Kot je namreč dokazala ena zadnjih študiji, pomanjkanje počitka okrepi občutljivost možganov na vonjave, ki jih oddajajo živila in nas s tem napelje, da večkrat posegamo po nezdravih prigrizkih, torej po tako imenovani junk hrani. Prav ta dognanja lahko pojasnijo, zakaj imajo tisti, ki si praviloma ne privoščijo dovolj spanja, najpogosteje težave z nadzorovanjem apetita in seveda tudi teže.

Premalo spanja, preveč nezdrave hrane

V namen študije, katere rezultate so predstavili na letošnji redni konferenci združenja strokovnjakov s področja kognitivne nevroznanosti, so znanstveniki opazovali odzive posameznikov, ki so več noči zaporedoma spali samo po štiri ure. Ti so nato vohali različne vrste živil, znanstveniki pa so z meritvami spremljali dogajanje v njihovih možganih. Prav tako so bili sodelujoči izpostavljeni vonjem neživilskega izvora.
Nekaj tednov kasneje so poskus ponovili, le da so isti sodelujoči pred tem na noč spali vsaj osem ur.

Pri utrujenih posameznikih je bilo, zlasti ob vonjanju mastnih in sladkih dobrot, v možganih opaziti povečano aktivnost v predelih, ki so odgovorni za voh in apetit. Pri spočitih prostovoljcih so bile te aktivnosti znatno blažje. Pri vonjavah neživilskega izvora povečanih aktivnosti v malih sivih celicah ni bilo zaznati.

Zaključek

Na podlagi tega so znanstveniki zaključili, da pomankanje spanja znatno vpliva na prehranske navade. "Utrujenim nezdravi prigrizki dišijo bolj in se jim zato težje uprejo, kot spočiti posamezniki. Vse to vodi v nezdrav način prehranjevanja in v višjo telesno težo. Prvi korak k blaženju želje po slabi hrani je torej dober spanec," so povedali strokovnjaki s področja nevroznanosti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)