Zdrava hrana ni nujno tudi draga hrana

V resnici je mogoče tudi privarčevati.

5.9.2016 ob 6:40

hrana_shutterstock_343043879.jpg

Prav je, da je zdrava hrana cenjena, na žalost pa je prav kupovanje ekološko in biološko pridelanih ter pripravljenih živil  lahko dokajšen udarec po žepu, medtem ko so živila s takšnimi in drugačnimi konzervansi, barvili in pesticidi tista, ki so cenovno ugodnejša. Če ste že obiskali katero od ekoloških prodajaln, veste, o čem govorimo. Da bi vendarle jedli zdravo, pri tem pa ne obubožali, si poglejte nekaj namigov, ki vam bodo pri vaši nameri v pomoč.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Ni treba, da je čisto vse, kar kupite, organsko

Zlasti to velja pri sadju in zelenjavi. S pesticidi najbolj obremenjeni so denimo grozdje, jabolka, hruške, jagode, različne zelene solate, grah, kumare, paradižniki, zelje in paprika. Ko gre za  kivi in kaki, mirne duše lahko ostanete pri običajnih. Tudi pri bananah, pomarančah in mandarinah ni treba izbirati organskih, konec koncev jih pred uživanjem olupite.

Shranjujte pravilno

Sadje in zelenjava sta ključni sestavini zdrave prehrane, a če jih ne boste shranjevali pravilno, se bodo vaše bio zaloge hitro pokvarile, vi pa boste stran metali denar. Ne pretiravajte s količinami in pravilno shranjujte. Sadje in zelenjavo (razen krompirja, čebule in paradižnika) v hladilniku, olja v temnem in hladnem prostoru, moko in riž pa v dobro zaprtih, plastičnih posodah.

Nakupujte pravi čas

Zlasti, če nakupujete na tržnici, jo obiščite tik preden se zapre. Izbira morda res ne bo tako pestra, kot zjutraj, a cene so tedaj, ko bi ponudniki radi čim hitreje tem več prodali, potrošniku prijaznejše.

zdrava hrana.jpg

Pripravljajte sami

Sadje in zelenjava, ki jih prodajalci ponujajo že pripravljene za uživanje, so res bolj priročni, a predpripravo teh boste plačali. Pozabite torej na sadeže v koščkih. Kupite cele in jih narežite doma.

Ne zavrzite ostankov sadja in zelenjave

Stroke česna, ki ste jih sicer drago plačali, a so premajhni, da bi jih uporabili, posadite in tako boste pridelali domač česen. Posadite olupke ekološko prodelanega krompirja in vzgojte gomolje. Peške buč zasujte z zemljo in kmalu boste jedli svoje, posadite lahko tudi spodnje dele glavnatega radiča, zgornji del gomoljnic pa postavite v posodo z vodo, že po nekaj dneh bodo nastali poganjki. Ko nekoliko zraste še korenina, jih posadite v zemljo. Čez nekaj tednov boste pripravljali doma pridelano rdečo peso ali repo.

Uporabite čim več

Veliko zelenjave lahko v celoti uporabite. Denimo brokoli in cvetačo. Namesto, da bi njuni listi in trši deli stebel romali med odpadke, jih skuhajte ter spremenite v juho ali solato. Prav tako užitna so stebla zelene, ki jih običajno potem, ko za jedi uporabite listke in gomolje, zavržete.

Napolnite zamrzovalnik

Zamrznjeni sadje in zelenjava sta cenovno ugodnejši in velikokrat tudi bolj zdravi od svežih plodov, saj pridelke zamrznejo takoj po obiranju, uporaba kemikalij, ki bi svežino zagotavljale navljkub dolgim prevozom, pa ni potrebna.

Poiščite drugačne vire beljakovin

Rdeče meso in piščanec sta odlična vira beljakovin, a če boste izbirali meso, ki je zdravju zaradi reje prijaznejše, boste lahko dodobra izpraznili denarnico. Zato se raje večkrat obrnite k fižolu, drugim stročnicam in jajcem, ki so kljub temu, da se ponašajo z oznako bio ali eko cenovno ugodnješi izvori beljakovin.

Kupite steklenico

Pitje vode je za zdravje nujno, a kupovanje plastenk je povsem nesmiselno in odvečno. Tako za vašo denarnico kot za okolje. Priskrbite si steklenico in jo napolnite z vodo iz pipe vsakič, ko jo izpraznite. Zdravju, okolju in vašemu proračunu v prid.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)