Hrana, ki osrečuje

Odložite piškot in vzemite korenček.

21.8.2016 ob 7:20

zelenajva.jpg

Nova raziskava dokazuje, da jabolko na dan ne odžene stran le zdravnika, pač pa tudi otožnost. Britanski in avstralski strokovnjaki so namreč združili moči in prišli do zaključka, da boste, če boste dnevno zaužili osem zalogajev sadja ali zelenjave, srečnejši. »Ta vpliv ni zanemarljiv,« so zapisali v svojem poročilu in dodali, da vsakodnevno krepčanje s sadovi narave prinaša enake občutke, kot zaposlitev po daljši brezposelnosti.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku

V poizvedbi je od leta 2007 sodelovalo 12.000 prostovoljcev, ki so bili primorani pisati dnevnike hrane. Prav tako so leta 2007, 2009 in 2013 izpolnjevali obsežne vprašalnike, s pomočjo katere so strokovnjaki določali njihovo stopnjo zadovoljstva oziroma občutke sreče. 

Ključni izsledki so bili takšni:

  • Vsak dodan zalogaj sadja ali zelenjave poveča občutke sreče.
  • Učinek sadnih ali zelenjavnih malic sicer ni opazen takoj, a vendarle so v poizvedbo vključeni prostovoljci povedali, da so po dveh letih spremenjenega načina prehranjevanja opazili velik pozitiven vpliv na njihovo počutje.

Eden od avtorjev raziskave, profesor Andrew Oswald je povedal, da bodo ti izsledki nedvomno spodbudili ljudi, da se bodo začeli bolj zdravo prehranjevati.

»Do sedaj so bili pozitivni učinki sadja in zelenjave povezani zgolj s fizičnim zdravjem. Že dolgo je namreč znano, da redno uživanje plodov narave znižuje tveganje za več vrst raka ter za srčna obolenja in debelost. Po novem pa lahko dodamo na seznam še en plus, ki nikakor ni zanemarljiv in je z vidika kvalitetnega življenja še kako pomemben,« je pojasnil strokovnjak.

Ljubitelji sadja in zelenjave imajo tako še en razlog za uživanje tovrstne hrane, tisti pa, ki so nad njo nekoliko manj navdušeni, si bodo morda vendarle premislili in večkrat posegali po njej.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)