Zakaj ni pametno šteti džulov (kalorij)

In kaj se bo zgodilo, če jih boste prenehali.

2.3.2017 ob 8:20

kalorije_shutterstock_489158476.jpg

Vedno, kadar se namenite izgubiti kilogram ali dva, vso pozornost posvečate energijski vrednosti vaših obrokov. In jo seveda želite zmanjšati. Kar se, vsaj na kratek rok, res obrestuje, a vas hkrati spravlja ob pamet. Zato raje prenehajte in poglejte, kaj vse se bo zgodilo, ko se vaš svet ne bo več vrtel okoli številk.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.  

Najbrž boste shujšali

Ko boste začeli uživati zdravo hrano zato, ker je dobra za vas ne glede na to, koliko kalorij vsebuje, bo vaše zdravje boljše, število na tehtnici pa nižje. Študija z univerze Kalifornija je dokazala, da je pri ženskah, ki strogo omejujejo vnos, v organizmu več hormona kortizola, kar spodbuja tek in željo po nezdravih živilih, ter hkrati pospešuje kopičenje maščob na trebuhu.

Srečnejši boste

Računanje džulov, tehtanje živil ter strogo načrtovanje obrokov zahteva veliko truda in časa. Če do sebe ne boste tako strogi, boste imeli več prostih trenutkov za dejavnosti, ki so vam v resnici v veselje in boste zato srečnejši.

kalorije.jpg

Imeli boste več energije

Kadar preveč pozornosti namenjate džulom in pozabljate na hranilno vrednost hrane, zanemarjate resnično kvalitetna živila, ter večkrat uživate celo tista, ki iz telesa črpajo moč. Namesto po nizkoenergijskih krekerjih, pijačah s sladili in jogurtih z manj maščobe, posegajte po beljakovinah, zelenjavi in celih žitih,  zagotovo boste imeli več energije.

Uživali boste več zdravih maščob

Morda ste tudi sami že slišali reklo, da so džuli pač džuli. A vendarle 400 džulov iz keksov ni enako 400 džulom iz zdravih maščob. Dobri so tiste, ki se nahajajo v ribah, avokadu, oreščkih in celih žitih ter dolgo ohranjajo sitost, s tem pa preprečujejo, da bi lačni posegali po slabih kalorijah.

Bolj boste uživali v hrani

Kadar štejete džule, vedno razmišljate le o tem, koliko energije z nečim zaužijete. Jabolko: 170 džulov. Košček čokolade: 300 džulov in tako naprej. Ko boste s tem prenehali, boste pred seboj znova videli sočen paradižnik, okusen puranji zrezek in polno skodelico dišečih jagod, lažje se boste sprostili in uživali v okusih. Priznajte, da je slišati vabljivejše.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)