Pet nebolečih načinov klestenja kalorij

Za učinkovite rezultate na tehtnici so dovolj že drobne spremembe v prehrani.

29.5.2015 ob 10:00

shutterstock_254842309.jpg

Če menite, da manjši vnos kalorij pomeni lakoto, imamo za vas dobro novico: ni se vam treba odpovedati vsem dobrotam, ki jih imate radi, da bi shujšali. Nasprotno, odrekanje določenim živilom vodi zgolj v prenajedanje in občutke krivde in tako se ujamete v začarani krog.

Za uspešno hujšanje so dovolj že povsem drobne, neboleče spremembe. Tako kot so za višek kilogramov običajno krivi drobni prigrizki, tako so za izgubo teh potrebni drobni rezi, ki pa v končni fazi dajo prave rezultate. Oglejte si nekaj takih.

shutterstock_236589346.jpg

Privoščite si pravo kavo. Če si vsako jutro privoščite veliko kavo z mlekom, z njo zaužijete več kalorij, kot si mislite. Odrecite se mleku, smetani, sladkorju in raznim drugim dodatkom kavi in ostanite pri črni. Brez sladkorja.

Jejte živila z visoko vsebnostjo vode. Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vlaknin, vode ter le malo kalorij. Poleg tega je plodove narave treba temeljito prežvečiti, saj se tako prej zazna občutek sitosti. Seveda to velja za sveže sadje in solate brez bogatih kaloričnih prelivov.

shutterstock_261262940.jpg

Vino samo za vikend. Čeprav je kozarček rdečega vina po obroku zdravju prijazen, ob vsakodnevnem uživanju hitro pomeni kakšen kilogramček več. Z njim se zato pogostite zgolj za konec tedna. V ostalih dneh pa žejo po kosilu potešite z naravnim sokom ali običajno vodo.

Pomagajte si s svežimi zelišči. Pečeni piščanec se spremeni v pravo kalorično bombo, če ga prelijete s kremnimi omakami. Prav tako jajca, če jih plemenitite s kečapom, ali solata, če je obogatena s kaloričnim prelivom. Vse te dodatke nadomestite s svežimi zelišči, ki že pridno uspevajo na vrtovih ali okenskih policah. Če te sreče nimate, pa si jih privoščite na tržnici.

shutterstock_184787984.jpg

Slaščico zamenjajte s sadjem in z grškim jogurtom. Če po kosilu ali večerji brez deserta ne gre, si namesto tortice, sladoleda ali keksov privoščite grški jogurt s svežim jagodičevjem. Beljakovine iz jogurta bodo dolgo ohranile občutek sitosti, sadje vas bo navdalo z vitamini, kombinacija obojega pa bo pospešila vaš metabolizem.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)