Trik za izdatnejšo porabo džulov (kalorij)

Hoja je odličen zaveznik zdravja in lepe postave, s preprosto zvijačo pa bo še učinkovitejša.

27.12.2015 ob 9:15

shutterstock_322574948.jpg

Telesna aktivnost je ključen pogoj za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Za vse to vam ni potrebno teči maratonov ali se pretirano naprezati v telovadnici. Dovolj bo že, da vsak dan vsaj pol ure hodite. 


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Hoja naj postane del vaše dnevne rutine. Morda že zgolj s tem, da se po vsakodnevnih opravilih, namesto z avtomobilom, odpravite peš. Ta oblika vadbe izboljšuje pretok krvi, uravnava prebavo, varuje pred virusnimi obolenji in mnogimi drugimi boleznimi ter pomaga ohranjati vitko linijo. Zahvaljujoč preprosti zvijači pa lahko postane še močnejše orožje pri bitki s kilogrami.

shutterstock_312351161.jpg

In sicer zgolj s spreminjanjem hitrosti ter intenzivnosti gibanja. S kombiniranjem različnih hitrosti hoje je namreč skupno porabo džulov mogoče povečati kar za 10 odstotkov. Strokovnjaki fenomen primerjajo s porabo goriva pri avtomobilu. Ta med pogostim pospeševanjem in zaviranjem porabi veliko več energije, kot pri konstantni vožnji. Na enak način na telo deluje tudi neenakomerna hoja.

Kako med njo porabiti več kalorij?

  • Med hojo večkrat pospešite hitrost, ko začutite, da ste preveč utrujeni, povsem upočasnite korak in ga čez nekaj trenutkov znova pospešite.

  • Med hojo večkrat sonožno poskakujte.

  • Na hrbet si poveznite nahrbtnik in ga napolnite s težjimi predmeti ter tako telesu zadajte več napora.

  • Okoli gležnjev si pritrdite uteži za vadbo. Tudi tako bo vaše telo potrebovalo več energije za premagovanje razdalj s preprostimi koraki.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)