15 najpogostejših napak med hujšanjem

Zaradi njih ni pravih rezultatov.

14.10.2016 ob 5:30

hujsanje.jpg

Hujšanje ni ravno lahka naloga. Včasih se vam zdi, da vse počnete prav, rezultatov pa ni in ni. Kaj lahko so zato krive katere od napak, ki jih tisti, ki se namenijo izgubiti kilograme, velikokrat počno. Poglejte si 15 najpogostejših.

Osredotočanje samo na tehtnico

Večini je številka na njej res osnovno merilo, a v bistvu je le en od pokazateljev spremembe v teži. Ta je odvisna od številnih dejavnikov, tudi od nivoja telesnih tekočin in količine hrane, ki je ostala v želodcu. Teža lahko, glede na zaužito tekočino in hrano, v enem dnevu zaniha tudi za dva kilograma. Tu so še hormonske spremembe, ki prav tako zadržujejo vodo v telesu.

In vadba: Če zavzeto vadite, se maščobne obloge spreminjajo v mišice. Te so težje od maščobe in morda imate zaradi njih kakšen kilogramček več. Boljši pokazatelj rezultatov vašega truda je zato merjenje obsega pasu in seveda pogled v ogledalu. Ta bo vam bo dal novo spodbudo, četudi se število na tehtnici ne premakne.

Preveč ali premalo kalorij

Nobena skrajnost ni dobra. Če boste kalorij zaužili več, kot jih porabite, seveda ne boste shujšali. Zato bodite pozorni na to, kaj jeste in koliko energije vnašate v telo.
Raziskave kažejo, da ljudje v ocenah kaloričnega vnosa pogosto zgrešijo za približno 1000 kalorij. Seveda se jim zdi, da jih zaužijejo manj, kot v resnici jih.

Tudi premajhen vnos kalorij se lahko odraža z neljubimi rezultati, saj se ob dietah, ki zahtevajo strogo odrekanje, presnova upočasni v tolikšni meri, da je ovirano izgorevanje maščob in s tem izguba kilogramov.

Ne telovadite ali telovadite preveč

Obvezna sestavina hujšanja je telovadba, z njeno pomočjo se maščoba spreminja v mišice in se pospeši presnova. Če boste zgolj oklestili kalorije in boste na vadbo pozabili, boste izgubljali mišično maso, kar bo upočasnilo metabolizem in oviralo vaš trud.

A tudi pretiravanje z vadbo ni priporočljivo. Telo je namreč ob preobremenitvah v stresu, sproščata se hormona adrenalin in kortizol, to pa ovira izgubo maščobe.

Ne dvigate uteži

Treningi za moč so v kombinaciji za aerobnimi vajami obvezna sestavina programov za izgubo kilogramov. Ob krepitvi mišic se pospešuje presnova in telo za delovanje potrebuje več energije. Študije kažejo, da so pri tem najbolj dobrodošle uteži, ki ne samo, da krepijo mišično maso, temveč spodbujajo tudi izgorevanje maščobe na trebuhu.

Jeste hrano z manj maščobe

Velikokrat je izbira tistih, ki jih pestijo odvečni kilogrami, a prav hrana z manj maščobe na hujšanje ne vpliva tako, kot bi si želeli. Veliko teh izdelkov namreč vsebuje sladkor, ki nadomesti z odvzemom maščobe izgubljen okus. V dokaz temu povejmo, da ima skodelica (245 gramov) sadnega jogurta z manj maščobe 47 gramov sladkorja (skoraj 12 žličk). Ta ne samo, da zavira hujšanje, temveč tudi spodbuja lakoto. Industrijskim izdelkom z manj maščobe se zato raje izogibajte.

Precenjujete porabo kalorij

Raziskave kažejo, da ljudje precenjujejo porabo kalorij. Ko so v eni od raziskav izvajalci sodelujoče povprašali, koliko menijo, da so jih z različnimi aktivnostmi porabili, so ti navedli število, višje kot 800, čeprav so jih med vajami potrošili le 200 do 300. Res je vadba za lepo telo pomembna, a vendarle kalorije z njo ne izgorevajo tako zavzeto, kot menijo tisti, ki se ob njej potijo.

Jeste premalo beljakovin

Prava količina beljakovin je pri hujšanju ključnega pomena. Te na izgubo teže delujejo z več vidikov. Ker dolgo ohranjajo sitost, zavirajo tek in varujejo pred prenajedanjem, spodbujajo metabolizem in gradijo mišice. Prav zato poskrbite, da bodo beljakovine v kakršni koli obliki vedno na vašem jedilniku. V eni od študij se je izkazalo, da tisti, ki 30 odstotkov kalorij v telo vnesejo z beljakovinami, na dan zaužijejo 575 kalorij manj kot tisti, pri katerih delež beljakovin v hrani predstavlja le 12 odstotkov.

Jeste premalo vlaknin

To je še ena pogosta napaka tistih, ki jih pestijo kilogrami. Dokazano je, da vlaknine blažijo apetit. Ker se v telesu spremenijo v gel, ki počasi polzi skozi prebavila, dolgo zagotavljajo sitost. Poleg tega prisotnost vlaknin zavira absorpcijo hranil. Strokovnjaki domnevajo, da je ob povečanem vnosu vlaknin mogoče preprečiti absorpcijo približno 130 kalorij.

Preveč maščob in premalo ogljikovih hidratov

Različne diete z manjšim vnosom ogljikovih hidratov so lahko učinkovite, saj naj bi zavirale tek in tako spontano pripeljale do manjšega vnosa kalorij. A vendar večina teh diet dovoljuje neomenjene količine maščob, kar pa se seveda odraža kot stagniranje kilogramov.

Prepogosti obroki, čeprav niste lačni

Dolga leta je veljalo napotilo, da je treba jesti vsakih nekaj ur po malem in se tako zavarovati pred upočasnjeno presnovo in lakoto. A to lahko vodi v presežek kalorij in poseganje po obrokih, čeprav niste v resnici lačni.

Tudi priporočilo, da zajtrk spodbuja hujšanje in ga je treba jesti četudi niste lačni, se je izkazalo za napačno. V eni od raziskav so strokovnjaki odkrili, da so tisti, ki so ga izpustili, za kosilo res pojedli več kalorij kot oni, ki so si ga privoščili, dnevni kalorični vnos prvih pa je bil za 408 kalorij nižji, kot drugih. Ne načrt, upoštevati je treba telo.

Nerealna pričakovanja

Kar najhitreje bi radi odvrgli pet, deset kilogramov in ker se vam zdi, da gre vse skupaj prepočasi, izgubite voljo, zavore popustijo in tolažite se s hrano, ki ste se ji cel teden odrekali. Zato si postavite realne cilje: 10 odstotkov teže v letu dni. Tako vas ne bo minila volja in zagotovo boste prišli do željenega cilja. Čeprav malce počasneje.

Niste pozorni na to, kaj jeste

Raznovrstna hrana z vsemi hranili je dobra strategija hujšanja. A vendarle lahko pojeste več, kot menite, saj z raznimi prigrizki mimogrede vnašate kalorije. Zato beležite, kaj pojete in bodite pozorni tudi na sicer zdrave, a kalorične prigrizke.

Še vedno pijete sladkor

Čeprav so sladke pijače tiste, ki bi se jim morali najprej odpovedati, se jim mnogi kljub želji po vitki postavi ne odrečejo, z njimi pa v telo vnašajo ogromno sladkorja in kalorij.
Ob tem gre dodati, da imajo tudi 100 odstotni sadni sokovi v sebi sladkor. 320 gramov jabolčnega soka ga denimo vsebuje 26 gramov, kar je več, kot enaka količina sladke gazirane pijače. Za gašenje žeje je še vedno na prvem mestu voda.

Ne berete etiket

Mnoga živila se ponašajo z nazivi zdravo, manj kalorično in podobnimi vabljivimi napisi, ki kupce napeljujejo k nakupu, resnično sestavo in kalorično vrednost pa je mogoče razbrati le z deklaraciji. Zato jih dosledno preverjate in ne zaupajte vabljivim, največkrat zavajajočim napisom.

Ne jeste polnovredne, nepredelane hrane

Največji sovražnik vitke postave je visoko predelana hrana. Ta je glavni razlog za debelost in druge tegobe sodobnega človeka, saj zaradi svoje sestave povzroča številne vnetne procese. Kadar je le mogoče, jejte svežo, lokalno in v čim manjši meri predelano hrano. Tako boste doprinesli svojemu zdravju in tudi vitki postavi.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)