Napitki za boljši spanec in učinkovitejše hujšanje

Verjeli ali ne, kilogrami se lahko topijo kar med spanjem.

18.6.2016 ob 6:20

spanje_shutter.jpg

Vsi dobro vemo, da kofeinski in s sladkorjem bogati napitki zaužiti pred spanjem povzročijo nespečnost. Pa ste vedeli, da v vašem hladilniku ali shrambi obstajajo tudi takšni, ki pripomorejo k boljšemu spancu in tako odpravljajo številne, z nespečnostjo povezane težave?

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Med drugim spodbujajo metabolizem ter pospešujejo izgorevanje maščob v telesu. Zato si pred spanjem privoščite katero od sledečih pijač, ki vas bodo zazibale v sen in pripomogle tudi k vaši vitki liniji.

Mleko

Skodelica toplega mleka vsem, ki niso preobčutljivi na laktozo pomaga, da hitreje zaspijo in bolje spijo. Krepčilen spanec pa blaži željo po hrani, zlasti po prenajedanju. Prav tako pri fizično aktivnih ženskah beljakovine iz mleka pripomorejo k regeneraciji mišic, ki poteka ponoči.

Rezultat: hitrejša presnova in lažja izguba maščobnega tkiva.

spanje2.jpg

Kamilični čaj

Skodelica toplega kamiličnega čaja pred spanjem deluje kot pomirjevalo. Ta okusna pijača spodbuja nastajanje glicina, živčnega prenašalca, ki sprošča živčni sistem. Poleg tega kamilični čaj uravnava telesno temperaturo ter tako pomaga k hitrejšemu in trdnejšemu spanju. Ob tem pozitivno vpliva na količino sladkorja v krvi.

Rezultat: sproščeno telo, pomirjen duh in hitra presnova.

Grenivkin sok

Čeprav sadni sokovi niso najboljša izbira pred spanjem, obstajata dve izjemi. Prvi je grenivkin sok. Samo deciliter tega bo spodbudil taljenje maščobnih oblog v telesu. Ta grenak napitek uravnava tudi biološki ritem in tako hitro zvečer zaziba v sen. Res pa je, da vsi grenivke ne smejo uživati, zlasti ljudje, ki jedo zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, nekatere antihistaminike, zdravila proti anksioznosti, za uravnavanje holesterola in za srce. Zanje bo boljša izbira višnjev sok, ki spodbuja nastanjanje hormona spanja melatonina in prav tako pomaga k trdnemu spancu ter hitrejši presnovi.

Rezultat: povečana poraba kalorij, manjšanje maščobnega tkiva in po prespani noči pogoji za dober začetek dneva.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)