Slab spanec je lahko kriv za obilnejši trebušček

Če se kar ne morete znebiti odvečnih maščobnih oblog okrog trebuha, se zazrite v svoje spalne navade.

20.1.2016 ob 7:40

shutterstock_120022084.jpg

Jeste zdravo, ne izpuščate obrokov in se izogibate hrani z visoko vsebnostjo sladkroja in soli, redno telovadite, a maščoba s trebuščka še kar noče stran? Potem je čas, da razmislite o spancu. Je kvaliteten? Se naspite, ste polni energije ali pa je ravno obratno?


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Če za vas velja slednje, morate spremeniti svoje spalne navade. Pomanjkanje spanja namreč lahko zelo vpliva na kopičenje maščobnih oblog. To ste morda že kdaj opazili sami: kadar ste zaspani in utrujeni, si najbrž bolj kot ponavadi želite sladkarij, saj vam te dvignejo energijo. Je res?

shutterstock_200124674.jpg

To potrjujejo tudi znastveniki, ki pojasnjujejo, da sta v našem telesu prisotna dva hormona, ki uravnavata občutke lakote in sitosti. Hormon grelin skrbi za apetit (občutek lakote), leptin pa možganom sporoča, kdaj ste siti. Kadar vam primanjkuje spanja, je grelin še posebej vznemirjen in naraste. Posledično se poveča apetit, vi pa si zaželite več hrane kot bi si je običajno, za nameček pa se nivo hormona leptina zmanjša, kar pomeni, da težje in kasneje dobite občutek sitosti. Zato jeste in jeste ... Torej, manj in slabše spite, več hrane si bo želelo vaše telo in težje ga bo zadovoljiti.


Zdaj vidite, zakaj je dober spanec tako pomemben za ohranjanje fit postave? Če ne veste, kako bi uredili težavo s spanjem, vam morda lahko pomaga tale preprost izračun.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)