Zakaj moraš zvečer odvreči modrček

V resnici ni pametno spati z njim.

20.12.2017 ob 12:50

modrcek_micna.jpg

Nekaterim modrček predstavlja pravo mučenje, za druge je nujno zlo, so pa tudi takšne, ki se brez njega počutijo, kot bi bile gole.

Ne glede na to, v katero skupino sodiš, ga podnevi pridno nosiš. Saj veš, da če je prave velikosti ter oblike, ne pripomore le k lepšemu videzu dojk, temveč vpliva tudi na zdravje hrbtenice ter seveda na samozavest.

A vendar ostaja del dneva, ko ga je bolje sleči. In to tedaj, preden se odpraviš k nočnemu počitku. Poglej, zakaj ne bi smela spati z njim.

Ovira pretok krvi

Dober pretok krvi je ključen za zdravje celega telesa in tudi za kožo. Predvsem tedaj, ko telo počiva in se obnavlja. Ne glede na to, kako udoben je tvoj modrček, ponoči bo kaj lahko stiskal dojke in oviral pretok krvi, prav tako koža v njem ne bo mogla svobodno dihati.

Zaradi pritiska njegovih naramnic bo oviran tudi dotok krvi v roke, ozki modrčki pa lahko ob trenju, do katerega ponoči pride, poškodujejo tkiva dojk.

Draži kožo

Dejstvo je, da če v modrčku spiš le občasno, tega ne boš občutila. V kolikor pa se bo to dogajalo iz noči v nočjo, bo prav zaradi prej omenjenih pritiskov in trenja ob stiku kože s tkanino lahko prišlo do razdražene polti, kar se bo kazalo kot boleča kožna poškodba. Zlasti bo to očitno tam, kjer je pritisk najmočnejši, denimo na mestih, kjer se modrček zapenja ali je podložen z blazinicami.

PREBERI še // Top sedem modrčkov za dekleta z velikimi košaricami

Moti spanec

Najbrž si opazila, da v modrčku najpogosteje zaspiš, kadar si zvečer res izmučena ter v posteljo kar padeš in ne razmišljaš o običajni večerni rutini.

A kljub temu, da si resnično utrujena, ne boš dobro spala. Zaradi zatezanja na področju prsi boš težko našla položaj, v katerem bi ti bilo udobno. Zato se boš najbrž celo noč nemirno obračala in se zjutraj zbudila utrujena.

Poveča tveganje za hiperpigmentacijo

Kadar ponoči nosiš modrček, ta na določenih delih telesa pritiska na prsi, hrbet in ramena, koža pa zato ni popolnoma sproščena. S časoma se na delih, kjer je pritisk najmočnejši, pojavijo madeži, ki ne izginejo več. Gre za hiperpigmentacijo. In ker tega zagotovo nočeš je bolje, da modrček zvečer slečeš.

Poveča tveganje za glivične okužbe pod dojkami

To, da se glivice razvijajo na toplem in vlažnem mestu, že veš. Prav tako tudi, da mora koža v zaščiti pred njimi kar najpogosteje nemoteno dihati. Ker je okolje v modrčku toplo in vlažno, nudi idealne pogoje za glivične okužbe zlasti pod dojkami.

Zato koži vsaj ponoči omogoči neoviran dotok zraka. Torej raje spi brez modrčka in s tem zmanjšaj tudi tveganje za pojav kožnih glivic.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)