To je razlog, zakaj bi morali banane pred uživanjem oprati

Čeprav trdih olupkov ne uživamo, bi morali sadje z debelim olupkom pred lupljenjem oprati. In za to obstaja zelo dober razlog.

18.10.2023 ob 10:26 | Foto: Pavel Rodimov(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je razlog, zakaj bi morali banane pred uživanjem oprati

Vedno, preden ugriznete v jabolko, hruško ali slivo te sadeže temeljito operete. Enako tudi, preden si privoščite skodelico jagodičevja.

Ta postopek pa vam najbrž ne pride na misel pred krepčanjem s sadeži z debelejšim olupkom, kamor sodijo banane, avokado, mandarine in pomaranče. Strokovnjaki za varno uživanje hrane pa opozarjajo, da bi morali obvezno oprati tudi te.

Zakaj?

Tamika Sims direktorica komunikacije prehrambne tehnologije pri Mednarodnemu svetu za informacije o prehrani pravi, da je to najvarnejši način rokovanja s tovrstnimi sadeži in da je z njim mogoče preprečiti, da bi telo prišlo v stik z umazanijo, ki je na površini olupka.

Dodaja, da umazanija res ni vedno vidna, a so v vsakem primeru na olupkih pesticidi ter mikrobi, tudi salmonela in kamptilobakterije, ki lahko privedejo do resnih težav z zdravjem.

Prav zato Simsova pred uživanjem priporoča pranje vseh sadežev, tudi tistih organske vzgoje.

Olupki banan, pomaranč in podobnih so tako kot olupki drugih sadežev, dovzetni za kopičenje bakterij in umazanije. Res je sicer, da pred njimi varujejo vsebino, lahko pa pride do kontaminacije med rezanjem ali lupljenjem, ko se mikrobi prenesejo na notranjost sadeža, in jih nato zaužijemo.

Čeprav njihovega olupka ne pojemo, bi morali mandarine pred uživanjem oprati.

"Pranje ne bo steriliziralo olupka, lahko pa znatno zniža tveganje za težave z zdravjem," je povedal Trevor Craig, strokovnjak za varno uživanje hrane in dodal, da se s tem korakom z olupka odstrani večina pesticidov, herbicidov in drugih zdravju neprijaznih snovi.

Najboljši način pranja

Craig in Simsova navajata, da je dovolj spiranje pod čisto vodo. Odsvetujeta posebne preparate za dodatno dezinfekcijo, pri vidnejši umazaniji svetujeta uporabo krtače, vsekakor pa pred pranjem očistite korito in dobro umijte roke.

Kako še skrbeti za varno uživanje sadje?

  • Sadje in zelenjavo vedno shranjujte ločeno od surovega mesa in morskih sadežev.
  • Če nameravate kuhano zelenjavo ali sadeže zamrzniti, jih hitro pohladite, pospravite v primerne posode in zamrznite najkasneje v dveh urah po kuhanju.
  • Skrbite za temeljito higieno posode, rok in zlasti kuhinjskih desk, da ne bi prišlo do navzkrižne kontaminacije med živili, kar lahko privede do zastrupitve s hrano.

Povzeto po portalu miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: Priljubljeno sadje, ki ga ni dobro dodajati smutiju

Morda vas zanima tudi: Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)