Priljubljeno sadje, ki ga ni dobro dodajati smutiju

Čeprav si večina ne predstavlja smutija brez banan, te niso vedno najboljša sestavina tekočega sadnega obroka.

26.9.2023 ob 11:15 | Foto: Galina Tsyrulnik (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Priljubljeno sadje, ki ga ni dobro dodajati smutiju

Večina, ko si pripravlja smuti, v sesekljalnik doda vsaj polovico banane. Priljubljeno sadje končnemu izdelku zagotavlja sladek okus in kremasto teksturo. Ob tem je treba poudariti še dejstvo, da gre za zdrav sadež, ki vsebuje veliko kalija in drugih mineralov ter vitaminov.

Vendar je nedavna raziskava pokazala, da banane niso tako idealna sestavina tekočega sadnega obroka. Sploh ne v določenih kombinacijah.

Je smuti zaradi banan manj zdrav?

Še enkrat: banane so zdrave. Imajo veliko vlaknin, ki dobro vplivajo na prebavo, tu so še druge telesu prijazne snovi, vendar lahko v obliki dodatka smutiju slabo vplivajo na hranljive snovi iz drugih sestavin.

Ekipa strokovnjakov z univerze v Kaliforniji, ki se je pozabavala z medsebojnimi učinki različnih sestavin smutijev, je prišla do zaključka, da banane lahko znižajo količino flavonoidov v pijači.

Jagodičevje je bogat vir flavonoidov.

Kaj so flavonoidi?

Gre za antioksidante, ki so bogato zastopani v jagodičevju pa tudi v agrumih, grozdju, hruškah in kakavu. Zaradi protivnetnega delovanja so tesno povezani z nižjim tveganjem za določene kronične bolezni, saj blažijo učinke prostih radikalov, izboljšujejo zdravje srca in pozitivno vplivajo na odpornost.

Kaj se zgodi, če so v smutiju banane v kombinaciji s sadjem, ki vsebuje veliko flavonoidov?

Nekateri sadeži vsebujejo encim polifenol oksidazo (PPO), ki ima lahko negativen učinek na flavonoide. To je encim, pod vplivom katerega sadje na zraku, denimo banane, porjavi. Znanstveniki so se osredotočili na ta encim v smutijih in odkrili, da banane z aktivacijo encima PPO pripeljejo do zmanjšanja količine flavonoidov.

Velika razlika

Sodelujoče v študiji so razdelili v dve skupini: prva je pila smutije na osnovi banane, druga smutije zgolj iz jagodičevja.

"Obe skupini sta uživali tudi prehranske dodatke s flavonoidi in na koncu smo ugotovili, da je bilo pri osebah, ki so pile smuti z dodatkom banane, v vzorcih krvi in urina 84 odstotkov manj flavonoidov v primerjavi z drugo skupino," je povedal avtor Javier Ottaviani.

Zaradi posebnega encima banana v kombinaciji z jagodičevjem ni vedno najboljša izbira.

Če je torej vaš cilj s smutijem zaužiti več protivnetnih učinkovin, ne kombinirajte jagodičevja in grozdja s sadjem z visokim deležem polifenol oksidaze, kamor sodijo banane in tudi jabolka.

Smuti z bananami je vsekakor še vedno zdrav, ga pa je dobro včasih vendarle pripraviti brez tega rumenega sadja in mu dodati z encimom PPO skromnejše sadeže, kot so ananas, pomaranče in mango.

Povzeto po portalu Futurity

Preberite še: Trije namigi za hormonom prijazen zajtrk (previdno s smutiji)

Morda vas zanima tudi: Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)