26.9.2023 ob 11:15 | Foto: Galina Tsyrulnik (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Večina, ko si pripravlja smuti, v sesekljalnik doda vsaj polovico banane. Priljubljeno sadje končnemu izdelku zagotavlja sladek okus in kremasto teksturo. Ob tem je treba poudariti še dejstvo, da gre za zdrav sadež, ki vsebuje veliko kalija in drugih mineralov ter vitaminov.
Vendar je nedavna raziskava pokazala, da banane niso tako idealna sestavina tekočega sadnega obroka. Sploh ne v določenih kombinacijah.
Še enkrat: banane so zdrave. Imajo veliko vlaknin, ki dobro vplivajo na prebavo, tu so še druge telesu prijazne snovi, vendar lahko v obliki dodatka smutiju slabo vplivajo na hranljive snovi iz drugih sestavin.
Ekipa strokovnjakov z univerze v Kaliforniji, ki se je pozabavala z medsebojnimi učinki različnih sestavin smutijev, je prišla do zaključka, da banane lahko znižajo količino flavonoidov v pijači.
Gre za antioksidante, ki so bogato zastopani v jagodičevju pa tudi v agrumih, grozdju, hruškah in kakavu. Zaradi protivnetnega delovanja so tesno povezani z nižjim tveganjem za določene kronične bolezni, saj blažijo učinke prostih radikalov, izboljšujejo zdravje srca in pozitivno vplivajo na odpornost.
Nekateri sadeži vsebujejo encim polifenol oksidazo (PPO), ki ima lahko negativen učinek na flavonoide. To je encim, pod vplivom katerega sadje na zraku, denimo banane, porjavi. Znanstveniki so se osredotočili na ta encim v smutijih in odkrili, da banane z aktivacijo encima PPO pripeljejo do zmanjšanja količine flavonoidov.
Sodelujoče v študiji so razdelili v dve skupini: prva je pila smutije na osnovi banane, druga smutije zgolj iz jagodičevja.
"Obe skupini sta uživali tudi prehranske dodatke s flavonoidi in na koncu smo ugotovili, da je bilo pri osebah, ki so pile smuti z dodatkom banane, v vzorcih krvi in urina 84 odstotkov manj flavonoidov v primerjavi z drugo skupino," je povedal avtor Javier Ottaviani.
Če je torej vaš cilj s smutijem zaužiti več protivnetnih učinkovin, ne kombinirajte jagodičevja in grozdja s sadjem z visokim deležem polifenol oksidaze, kamor sodijo banane in tudi jabolka.
Smuti z bananami je vsekakor še vedno zdrav, ga pa je dobro včasih vendarle pripraviti brez tega rumenega sadja in mu dodati z encimom PPO skromnejše sadeže, kot so ananas, pomaranče in mango.
Povzeto po portalu Futurity
Preberite še: Trije namigi za hormonom prijazen zajtrk (previdno s smutiji)
Morda vas zanima tudi: Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem
oddajte komentar