1.5.2017 ob 5:10
Pri določenih živilih je treba vedeti, kako jih uživati. Med te sodijo tudi okusni in zdravi mandlji. Zakaj govorimo o njih? Ker bi jih, preden se z njimi pokrepčate, morali daljši čas namakati v vodi.
Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.
Zakaj jih namakati?
Mandlji vsebujejo encimske inhibitorje, ki jim preprečujejo, da bi vzklili v neugodnih razmerah. V vlažnem okolju ti izginejo in plodovi lahko začno kliti. Namakanje ta proces pospeši, z njim pa iz povrhnjice izginejo tudi zdravju ne najprijaznejše snovi. Nekatere od njih, denimo fitinska kislina, v prebavilih zavirajo absorpcijo mineralov in drugih hranil, prav tako so nenamočeni mandlji težje prebavljivi, enako velja za vse oreščke.
Kako jih namakati?
Preden orehe, lešnike, mandlje ali semena zaužijete, jih 12 ur pustite v vodi. To nato odlijte in oreščke položite na papirnato brisačo ter jih na njej pustite še 12 ur. Pospravite jih v hladilnik in pojejte v tednu dni.
Sicer so ne namočeni mandlji zdravju prav tako prijazni, a če jih boste namočili, bodo njihovi pozitivni učinki še izrazitejši.
Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar