Živila, ki bi jih vsaka ženska morala pogosteje jesti

Med njimi je tudi čebula.

30.10.2016 ob 8:15

zdravo.jpg

Praviloma smo dobro seznanjeni s hrano, ki naj bi se je izogibali. Od predelanih živil do slaščic in transmaščob. Kaj pa tista, ki bi jo zlasti ženske morale jesti pogosteje? Veste, katera so nežnejšemu spolu prijazna živila? Tu je deset takšnih.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Čebula

Ta je izjemno zdrava, saj se ponaša s protibakterijskim in protivnetnim delovanjem, bogata je z vitamini B-kompleksa in vitaminom C in je zlasti priporočljiva za pripadnice nežnejšega spola, saj varuje pred izgubo kostne mase, s tem pa ščiti pred osteoporozo.

Pekoča paprika

Ne samo, da je odličen vir vitamina A in C, dviguje tudi temperaturo organizma in spodbuja presnovo. Hkrati blaži tek ter omogoča hitrejše topljenje maščobnih oblog.

Blitva

Nizkokalorična blitva velja za vir fitoestrogenov, ki pomagajo vzdrževati ravnovesje spolnih hormonov. Prav tako je odličen vir železa, kalcija, folne kisline ter vitaminov C, E in K, ščiti pred nekaterim oblikami raka, zlasti pred rakom dojk, in pred osteoporozo.

Brstični ohrovt

Ima izjemno vlogo v zaščiti pred malignimi obolenji in je vir vlaknin ter številnih vitaminov in mineralov. Ne gre pa ga predolgo kuhati, saj se s tem uničijo v njem prisotne protirakave snovi.

Orehi

Prava zakladnica beljakovin, vlaknin, omega-3 maščob. Orehi nižajo količino slabega holesterola, krepijo možgane, spodbujajo spanec ter glede na izsledke zadnjih raziskav varujejo pred rakom dojk.

Rozine

Bogate so z vlakninami, železom in vitaminom C, zagotavljajo zdrav odmerek energije, zaradi v njih prisotnih fitokemikaliji pa zavirajo razvoj zobne gnilobe.

Bučna semena

So bogat vir zdravih maščob in triptofana, aminokisline, ki dviga razpoloženje ter izboljšuje spanec.

Višnje

Prepolne so antioksidantov, ki varujejo pred izgubo spomina, ščitijo pred boleznimi srca, pred diabetesom in uravnavajo količino holesterola v krvi. Poleg tega višnjev sok deluje kot uspavalo.

Borovnice

So naravna zaščita pred staranjem. Zlasti divje namreč ohranjajo mladosten videz kože, varujejo spomin, izboljšujejo motorične sposobnosti in uravnavajo krvni tlak.

Zeleni čaj

Čeprav ni hrana, bi ga morali piti večkrat. Vsebuje ogromno antioksidantov, ki izboljšujejo možganske sposobnosti, ohranjajo mladost, ščitijo pred vnetnimi procesi in spodbujajo metabolizem ter s tem tanjšanje maščobnih oblog.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)