19.7.2016 ob 9:40
Komaj si je vaša koža opomogla od neznosnega mačka in obljubili ste si, da nikoli več ne boste dovolili, da bi njen sijaj izginil zaradi pretiravanja z alkoholom. A na žalost imamo še eno slabo novico: tudi hrana lahko nanjo vpliva izjemno slabo.
Za mozolje in akne je največkrat kriva tista, ki vsebuje mleko, nastanek gub spodbujajo živila z visokim glikemičnim indeksom, sol pa je kriva za dehidracijo. Prav sklepate: od krompirčka do pice. Katere jedi vaši lepoti najbolj škodujejo niza dermatologinja Rachel Nazarian, in pojasnjuje, zakaj jih polt ne mara.
Več koristnih namigov najdete na Facebooku.
Testenine: same po sebi niso tako slabe
Res imajo visok glikemični indeks, torej izzovejo hiter porast in prav tako hiter padec sladkorja v krvi, kar za kožo ni idealno, saj spodbuja proces glikacije. Gre za vezavo molekul sladkorja na molekule beljakovin v koži in negativno vpliva na kolagen in elastin, ki polti zagotavljata čvrstost ter elastičnost. Glikacija tako pospešuje staranje. Vendar testenine ne vsebujejo mleka in zato ne izzovejo mozoljev.
Ocvrt piščanec: lahko bi bilo slabše
Res ji ne prija najbolj, zlasti ne ocvrt v olju. A ne vsebuje mleka in ni tako škodljiv, kot se morda zdi na prvi pogled.
Juha ramen: kriva je sol
Gre za tradicionalno japonsko juho z dodatki različnih vrst mesa, rezancev in zelenjave. Za njen slab vpliv na kožo je kriva sol, ki izzove dehidracijo telesa in s tem slabo vpliva tudi na videz polti, kar je opazno v trenutku, ko izpraznite krožnik.
Ocvrt krompirček: znova je tu sol
Sam krompirček niti ni tako slab, čeprav visok delež ogljikovih hidratov zaradi že omenjene glikacije spodbuja nastanek gub. Vse skupaj poslabša sol, ki takoj po krepčanju z njim kvarno vpliva na stanje kože.
Mlečni sladoled: katastrofa
Poln je sladkorja, ima visok glikemični indeks in vsebuje mleko. Več kot dovolj udarcev za kožo. Če je čokoladni, še toliko slabše, čeprav ni dokazov, da čokolada povzroča akne.
Sirov hamburger: pogojno da
Ima le malce nižji glikemični indeks od pice ali makaronov s sirom, vsebuje pa znatno manj mleka, zato se vsaj z vidika zdravja kože lahko razvajate z njim, vendar po pameti.
Makaroni s sirom: rdeča luč
Imajo visok glikemični indeks, zato spodbujajo nastanek gub. Poleg tega vsebujejo veliko mleka, ki zaradi v njem prisotnih hormonov povzroča nastanek mozoljev.
Pica: pomislite dvakrat
Jed z visokim glikemičnim indeksom in s tem spodbuja proces glikacije. Sir zaradi v njem prisotnih hormonov izzove nastanek aken, torej pica za kožo pomeni dvojno škodo. Če dodamo še visok delež soli, pa kar trojno.
Burito: še en ne za kožo
Še ena kombinacija živil z visokim glikemičnim indeksom in mlekom, ki je za kožo najslabša. Zaradi nje se ta izdatneje masti, pojavijo se akne, sol pa izzove dehidracijo. Živilo torej, ki se mu gre v prid lepe polti nedvomno izogibati.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar