Super živila, za katere še niste slišali in bodo v naslednjem letu hit

Pozabite na ohrovt, tu je spigarelo.

5.12.2016 ob 11:37

shutterstock_528762226.jpg

Ohrovt, kvinoja, čia semena in goji jagode? Ta super živila nedvomno že poznate in jih s pridom umeščate v svojo prehrano. A leto, ki prihaja, napoveduje nove trende in darove narave, za katere morda še niste slišali, si pa jih boste nedvomno želeli spoznati. 

Jackfruit (Nangka)

Eksotični sadež iz jugovzhodne Azije, bogat z beljakovinami, kalijem, kalcijem in železom. Njegova tekstura in okus blago spominjata na okus svinjine in se v vegeratijanksi kuhinji vse bolj uveljavlja kot nadomestek mesa.

super.jpg

Aramant

Starodavno žito, ki tako kot kvinoja spominja na riž, vendar je v njem skoraj desetkrat več beljakovin in vlaknin. Poda se v številne jedi, ker ne vsebuje glutena, je primeren za vse, ki so se mu primorani izogibati.

Ube (Vijolični jam)

Korenasta zelenjava, ki je izjemno priljubljena v filipinski kuhinji. Je sladkega okusa in vijolične barve. Zaradi barve in okusa je najboljša kot dodatek slaščicam, kjer služi kot naravno barvilo. Če najdete sladoled s tem okusom, si privoščite dve kepici.

Spigarelo

Poznan tudi pod imenom spigarelo brokoli. Gre za zelenjavo, ki izvira iz južne Italije in združuje okus ohrovta in brokolija ter vsebuje številne vitamine, minerale in vlaknine. Dober je rahlo kuhan z dodatkom olivnega olja in pinjol. Odlično se znajde tudi na pici, kjer lahko nadomesti prav tako okusno rukolo.

shutterstock_513438085.jpg

Wakame

Morska alga, ki vsebuje vitamine A, B2, C, D, E in K, ob tem pa še železo, kalcij, magnezij in jod. Ima rahlo sladek okus in se v azijskih kuhinjah najpogosteje uporablja v juhah ali solatah, ter postaja vse bolj priljubljena super hrana po vsem svetu.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)