Za zdravje srca, za boljšo prebavo (in drugi zdravilni učinki kostanja)

Ne samo zato, ker so okusni, sezono kostanjev je dobro izkoristiti tudi v prid zdravja.

19.10.2023 ob 12:52 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Za zdravje srca, za boljšo prebavo (in drugi zdravilni učinki kostanja)

Ko se zunanje temperature spustijo, zadiši po kostanju. Okusni sadeži so odlični kot prigrizek ali sestavina različnih jedi in dobro jih je izkoristiti, saj prinašajo številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim so dobri za srce, uravnavajo krvni sladkor in koristijo prebavi.

Bogastvo hranljivih snovi

84 gramov kostanjev vsebuje: 206 kalorij oz. 850 džulov energije, 2,7 g beljakovin, 1,9 g maščob, 44,5 g OH, 4,3 g vlaknin (kar je 15 odstotkov dnevno priporočenega vnosa (v nadaljevanju DPV), 47 odstotkov DPV bakra, 43 odstotkov DPV mangana, 25 odstotkov DPV vitamina B6, 24 odstotkov DPV vitamina C, 17 odstotkov DPV tiamina (B1), 15 odstotkov DPV folne kisline (B9), 11 odstotkov DPV riboflavina (B2), 11 odstotkov DPV kalija. V kostanju so še drugi vitamini in minerali, med drugimi vitamin K, B5, B3 in fosfor ter magnezij. V primerjavi z drugimi lupinastimi plodovi je v njih manj maščob.

So zakladnica antioksidantov

Kostanji so bogat vir antioksidantov, med katerimi prednjačijo vitamin C, galna in elagična kislina, tanini, alkaloidi, različni polifenoli, lutein in zeaksantin. Lutein in zeaksantin sta nepogrešljiva za dober vid in zdravje oči.

Vsi v kostanjih zastopani antioksidanti varujejo pred učinki prostih radikalov, s tem ti plodovi nižajo tveganje za telesna vnetja, ki so največji krivec za številne kronične vnetne bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes in rak.

Spečemo jih lahko kar v ponvi ali pečici.

Varujejo zdravje srca

Kostanji vsebujejo veliko snovi, ki so nepogrešljive za dobro zdravje srca. Na prvih mestih sta tu galna in elagična kislina. Študije so pokazale, da obe učinkovito varujeta pred oksidativnim stresom in s tem nižata tveganje za srčno kap in druge bolezni srca in ožilja.

V njih zastopan kalij pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Primerna količina zaužitega kalija tveganje za srčne bolezni zniža za od 24 do 27 odstotkov.

Bogastvo vlaknin

Tudi v kostanju zastopane vlaknine so dobre za zdravje srca, saj skrbijo za pravilno ravnovesje holesterola v krvi in preprečujejo nalaganje maščob na stene krvnih žil.

Ob tem vlaknine zagotavljajo dobro prebavo, z njimi se v črevesju hranijo koristne bakterije in tako kostanji skrbijo še za zdravo črevesno mikrofloro.

Uravnavajo krvni sladkor

S primerno količino sladkorja v krvi  se zniža tveganje za sladkorno bolezen tipa dve. Kostanji imajo zaradi visokega deleža vlaknin nizek glikemični indeks, kar pomeni, da kljub razmeroma visoki vsebnosti ogljikovih hidratov, ne povzročajo naglega porasta in nato padca krvnega sladkorja.

Tu so še v kostanju zastopani antioksidanti, ki izboljšujejo občutljivost na inzulin.

Pomagajo pri skrbi za zdravo telesno težo

Ker vsebujejo veliko vlaknin, nasitijo in dolgo ohranjajo sitost. Pod njihovim vplivom v telesu nastaja več hormonov, ki pomagajo nadzorovati tek (peptid YY ali PYY), na drugi strani znižajo količino hormona lakote grelina.

Ker vsebujejo manj maščob od ostalih oreščkov, telesu v enaki količini dovajajo manj energije. Študije na živalih so pokazale še, da je z uživanjem kostanjev mogoče zmanjšati obseg trebušne maščobe, bodo pa za učinke na ljudeh potrebne nadaljnje raziskave.

Kuhani ali pečeni, kostanji so nepogrešljiva popestritev jesenskih jedilnikov. Foto: Pavel IARUNICHEV/Gettyimages

Okusni in so in lahko jih je umestiti v prehrano

Kostanji so na več načinov dobrodošli v prehrani: kuhani in pečeni (lahko kar v pečici ali v ponvi) so zdrav ter okusen prigrizek.

Kostanjev pire je lahko sestavina številnih jesenskih sladic, juh in omak, zamrznjen kostanjev pire ali marmelada sta na voljo vse leto in tako se s kostanji lahko sladkate vedno, ne samo tedaj, ko se v gozdovih odpirajo njihove ježice ter na ulicah zadiši po pečenem spremljevalcu jeseni.

Sladice iz kostanja imajo poseben okus. Foto: Enez Selvi/Gettyimages

Povzeto po portalu healthline.com

Preberite še: NAREDI SAMA: Slastna kostanjeva marmelada

Morda vas zanima tudi: Rabarbara: Bogata z vitaminom C, vendar škodljiva za te ljudi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)