8.10.2022 ob 8:58 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Jesen je čas kostanjev in tam, kjer uspevajo, se v bodičastih ježicah že odkrivajo okusni plodovi. Če jih kupujete ali še bolje, če jih nabirate sami, je dobro poznati nekaj pravil, po zaslugi katerih bodo nabrani ali kupljeni plodovi trajali dlje.
Najprej pa prvo pravilo: v naših gozdovih lahko na dan na osebo naberemo dva kilograma kostanja. Pri nabiranju je treba pozornost nameniti teži plodov: ta naj bo sorazmerna z njihovo velikostjo. Če imate občutek, da so kostanji glede na velikost prelahki, so zagotovo že suhi ali celo črvivi.
Prepričajte se, da nabrani kostanji v lupini nimajo luknjic, te namreč pričajo, da je pod olupkom že gost in da je plod zato poškodovan.
Nabirajte samo kostanje, ki so na tleh. Kajti le ti so dovolj zreli za uporabo. Kostanji povsem dozorijo na drevesu, tisti, ki padejo na tla, imajo največkrat tudi že načeto ježico.
Nabirajte večje, sijoče plodove, brez poškodb na lupini.
Nabrane kostanje shranite na hladnem, suhem in temnem mestu tako bodo zdržali približno dva tedna, morda celo dlje, občasno jih preglejte.
Tiste, ki imajo luknjice ali so drugače poškodovani, takoj odstranite.
Ne spravljate jih v plastične vrečke, saj bo vlaga, ki se bo ujela vanjo povzročila, da bodo kostanji počasi začeli kaliti in ne bodo več uporabni.
Kostanji so brez glutena in so zato primerni tudi za osebe s celiakijo. Najboljši so pečeni ali kuhani.
Pred pečenjem jim prerežite lupino in jih specite v ponvi z luknjicami. Če takšne nimate, bo zalegla tudi običajna ponev. Pecite jih pri zmerni temperaturi, večkrat premešajte in počakajte, da se lupina razpre, vsebina pa porumeni.
Kostanje lahko spečete tudi na žaru. Pripravite jih tako, kot za peko v ponvi. Na rešetko žara položite aluminijasto folijo, v kateri je nekaj luknjic, nanjo položite kostanje in jih specite do hrustljave vsebine.
Kostanje narežite kot za peko v ponvi ali na žaru. Nasujte jih na pekač, malo jih poškropite v vodo in pri temperaturi 220 stopinj Celzija pecite od 20 minut do pol ure. Vmes jih večkrat premešajte.
Pečene kostanje je lažje lupiti, pečene za nekaj minut pokrijete z vlažno krpo.
Če se boste odločili za kuhanje kostanja, plodove stresite v hladno vodo, to posolite, počakajte, da voda zavre in kostanje skuhajte do mehkega. Drobni kostanji se kuhajo približno pol, debelejši, denimo maroni, okoli ene ure.
Kuhane kostanje še tople olupite, iz njih lahko pripravite pire, ki je odlična sestavina peciv ali drugih jedi jedi.
Sestavine za pire
Priprava:
Povzeto po portalu 24sata.hr
Preberite še: Pet odličnih jesenskih juh, pripravljenih v pol ure (recepti)
Morda vas zanima tudi: Trije preprosti načini, s katerimi boste v jeseni okrepili odpornost
oddajte komentar