Ustvarjamo z otroki: Kreacije iz kostanja

Pravega pojemo, divji pa je kot nalašč za ustvarjanje

24.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: E. B. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Kreacije iz kostanja

Jesenskega ustvarjanja še zdaleč ni konec, prav tako ni prezgodaj za pripravo božično- -novoletnega okrasja. Plodovi, ki jih ponuja ta letni čas, so odlični za čudovite kreacije, ustvarjalni proces pa je lahko za otroke nadvse poučen in zanimiv.

Že nabiranje plodov zahteva nekaj znanja in raziskovanja, pri vsem tem pa ne gre brez sprehoda v bližnji park. Gibanje na svežem zraku je zagotovljeno, domov naj se nikar ne mudi: otrok naj spoznava in prepoznava drevesa in njihove darove ter v košarico nabira najlepše primerke. Tokrat se osredotočimo na divji kostanj (če se nam vmes ponudi kakšen želod ali drug jesenski lepotec, ga prav tako shranimo), ki ga doma pred obdelavo skrbno operemo in posušimo, da zares povsem odstranimo neželene žuželke in črvičke, plodove čez noč zamrznemo ali pečemo pri približno 160 stopinjah Celzija vsaj eno uro, potem pa ga še nekaj dni pustimo razprostrtega na ravni površini. Kostanj bo tako tudi trpežnejši in bolj voljen za obdelavo, izdelki pa trajnejši. Ustvarjalnih možnosti je obilo, zagotovo se vsi strinjamo, da kostanj niti ne potrebuje posebne obdelave, a z nekaj dobrimi zamislimi se bomo lahko pohvalili z občudovanja vrednimi kreacijami.

Trajni izdelki za dom

Zakaj si ne bi že zdaj omislili izvirnega venca? Izberemo lepe kostanje, izrežemo obroč želene velikosti iz trpežnega kartona ali pa stiropora, se oskrbimo z vročim lepilom in še malce krep papirja ali akrilne barve. Obroč najprej obarvamo ali ovijemo v želen odtenek, potem pa z lepilom tesno, enega ob drugega lepimo približno enako velike plodove. Ko je kostanjeva podlaga izdelana, lahko v vmesne špranje dodajamo še druge plodove, denimo želod, pravi kostanj, bučna semena, šipek, manjši storž, ki jih pred tem po želji pobarvamo, denimo z lakom za nohte, ali popršimo. Dodamo vrvico in izobesimo na želeno mesto.

Iz jesenskih plodov lahko izdelamo čudovit okvir za sliko. Iz trpežnega kartona ali stiropora izrežemo pravokotnik ali pa kvadrat želene velikosti, s svinčnikom označimo še notranji okvir, ki naj bo velikosti slike. Označimo prostor za luknjico in skoznjo kar takoj potegnemo vrvico. Zunanji rob prekrivamo z divjim kostanjem in podobno kot pri vencu vmes po želji dodajamo druge, lahko tudi pobarvane plodove. V nastalo okno zalepimo želeno fotografijo. Otroci lahko na prostor, namenjen fotografiji, tudi sami naslikajo mojstrovino, denimo, jesenski motiv, in šele nato okvir obdajo z jesenskimi plodovi.

Jesenska umetnina v jesenskem okvirju.

Živalce

Pustimo domišljiji prosto pot in ustvarimo živalsko kraljestvo. Iz divjega kostanja in želodovih kapic ter šipka lahko z zobotrebci ali vžigalicami, žičkami, vato, vročim lepilom in nekaj pripomočki iz trgovine za mlade umetnike pričaramo, denimo, sovico. Na vrh kostanja drugo ob drugo prilepimo želodovi kapici, v kateri vstavimo in prilepimo plastični očesi ali pa šipek. Ob strani prilepimo krila iz ilca, spodaj še noge. Za pajka uporabimo plastične oči in nekaj zvitih žic, za ovčko zobotrebce ali vžigalice za noge, želod za glavo, kostanj pa obdamo z vato.

Naredimo živalsko kraljestvo!

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Možički iz želoda

Morda vas zanima tudi: Pozabite na vzgojo svojih staršev, tako bo vaš otrok vzljubil vso hrano


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)