Ustvarjamo z otroki: Plodovi jeseni za likovni navdih

Jeseni ne manjka navdiha, ustvarjanje pa lahko povežemo tudi z učnimi vsebinami.

14.10.2021 ob 5:10 | Foto: Olga Khorkova/Gettyimages | Avtor: E. B. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Plodovi jeseni za likovni navdih

Resda nas narava v tem letnem času razvaja z barvami, a teh ni nikoli preveč. Zakaj si ne bi pričarali mavrice, pri tem pa uporabili bučnih semen in koruznega zrnja.

Jesenski plodovi spodbujajo otroško (pa tudi odraslo) ustvarjalnost, zato bi bila velika škoda, če si v tem obdobju ne bi dali duška in poskusili nadgraditi likovnega znanja.

Bučna semena in koruzno zrnje se nam kar ponujajo, zato jih pridno zberimo na kup, kar največ naj jih bo, in razdelimo v kupčke, ki jih bomo potem obarvali z želenim odtenkom.

Ne pozabimo, semena in zrna naj bodo posušena! Vsak kupček spravimo v polivinilasto vrečko, v katero zlijemo primerno količino pripravljene mešanice tempera barve. Vrečko zapremo z zadrgo, če jo ima, če ne pa tesno zavežemo, da se ne poškropimo z barvo. Dobro pretresemo, dokler barva ne doseže vseh semen oziroma zrnc, nato pa vsebino previdno stresemo na površino, ki smo jo zaščitili s papirjem, in posušimo. Semena in zrna naj se pri tem ne stikajo!

 

Od nakita do slikarskih mojstrovin

Po nekaj minutah, ko so zrna in semena suha, se prepustimo domišljiji. Otroci pridobljene barvne dodatke najraje lepijo na slikarske umetnine, odlično se obnesejo, denimo, v vlogi listja na drevesu ali travniških cvetlic ter seveda mavrice, motivov zares ne zmanjka.

Izdelamo lahko tudi čudovit nakit: zrna in semena previdno prebadamo z iglo in nizamo na tanko vrvico poljubne dolžine; ustvarimo ogrlico, zapestnico ali pa čudovit dodatek za otroško sobo, najbolj potrpežljivi in natančni pa lahko na posamezna zrnca ali semena lepijo drobne bleščice ali drugo okrasje.

Jesenski biserčki so lahko tudi odličen didaktični pripomoček: otroci zrnje in semena med seboj premešajo in potem ločujejo po barvah, lahko jih preštevajo, lahko pa jih spravijo v plastenko in ustvarijo glasbilo. Ali pa navijaški rekvizit!

Kot velikonočna jajca

Koruzno zrnje ima gladko površino, zato morda ne boste zadovoljni z učinkom barvanja po metodi s polivinilasto vrečko. Za izrazitejše odtenke ga potopimo v barve, ki jih sicer uporabljamo za barvanje jajc ob veliki noči.

Če želimo pobarvati le manjšo količino bučnih semen in koruznega zrnja, se lahko tega lotimo tudi s čopičem. Otroci ustvarijo risbo oziroma sliko, na katero nalepijo zrnje in oziroma semena in ustvarijo motiv, potem pa po želji dodajajo izbrano barvo.

Prave abstraktne mojstrovine pa lahko nastanejo, če uporabimo kar cel koruzni storž: tega pomočimo v barvo in ga na belem risalnem listu uporabljamo kot valjar. Odtisi bodo izredno zanimivi, tako na papirju kot na ročicah, smeha ne bo manjkalo!

Ustvarjalnih možnosti torej ne zmanjka, pobarvani rekviziti in zanimivi izdelki pa so tudi trajni, iz leta v leto tako le še povečujemo pisano zbirko. 

Preberite še: Naredi sama: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike (VIDEO)

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Pripomočki za pisalno mizo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)