Ustvarjamo z otroki: Tri glasbila iz naravnega materiala

Material za trstenke in čivink najdemo med sprehodom ob bajerjih in jezerih in v gozdu.

11.9.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: A. J. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Tri glasbila iz naravnega materiala

V Sloveniji najdemo več kot tristo jezer, ob njih pa pogosto raste močvirska rastlina trstika. Jeseni njeno deblo oleseni, zato je prav v tem letnem času še posebno primerna za izdelavo glasbila, ki mu v domači ljudski tradiciji rečemo trstenke. Zelo spominjajo na panovo piščal, iz katere tudi izhajajo.

Za izdelavo trstenk boste potrebovali osem debelejših trstik, olfa nož, vrvico in testo iz moke in vode. Trstiko poševno odrežite malo pod kolencem. Režite proč od sebe, da preprečite morebitne poškodbe. Kos trstike, ki ste ga dobili, odrežite še na drugi strani – tokrat naj bo rez raven. Enako storite s še šestimi trstikami. Odrežite jih tako, da bo vsaka približno 1 cm krajša od prve. Ko ste jih razrezali na primerne velikosti, očistite njihovo notranjost, to boste najlažje storili z ožjo trstiko, če glasbilo izdelujete doma, si pomagajte z zobotrebci ali palčicami za ražnjiče. Zdaj izdelajte testo. V skledo dajte moko in vodo in gnetite toliko časa, da dobite lepljivo, plastelinu podobno mešanico. S koščki testa zamašite spodnje, poševno odrezane dele trstike. Eno trstiko, ki je še niste odrezali, prečno razpolovite.

Dobili boste dve paličici. Na eno od paličic z vrvjo privežite trstike od največje do najmanjše. Vse skupaj trdno zavežite. Najlažje bo, če boste vrv najprej pričvrstili na en konec paličice, nato pa jo sukali med paličicami najprej z ene, nato pa še z druge strani piščali ter na koncu zavezali trden vozel. Na trstenke igramo tako, da jih prislonimo k bradi, rob piščali mora biti na spodnji ustnici. Zgornjo ustnico rahlo porinemo naprej in pihnemo v piščal.

Ni nujno, da imajo trstenke le sedem piščali. Izdelate lahko tudi takšne, ki jih imajo manj ali več. Trstenke je mogoče izdelati tudi iz plastičnih slamic. Podobno kot pri trstikah narežite slamice na različne dolžine. Z lepilom jih zlepite skupaj in učvrstite še s selotejpom. Spodnjo stran lahko pustite odprto ali pa jo zamašite s testom.

Trstika raste ob vodi.

Čivnik

Še eno glasbilo, za katero najdemo material v naravi, je čivink. Potrebujemo paličico, dolgo okoli 10 cm in široko okoli 1 cm, travo in škarje. Palčko razpolovimo po dolžini. Vzamemo polovico palčke in jo na sredini izdolbemo s škarjami. To naredimo tako, da razširimo noge škarij in z rezilom drgnemo po lesu. Ko dobimo vdolbinico, obe polovici palčke sestavimo skupaj. Špranja mora biti dovolj velika. Vzamemo travo, jo po dolgem položimo na polovico palčke in čez položimo drugo polovico. Trava je zdaj kot v sendviču med obema palčkama. Položimo palčko k ustom in pihnemo skozi špranjo.

Brlek

Iz naravnih materialov lahko naredimo tudi brlek. Potrebujemo orehovo lupino, elastiko in zobotrebec. Elastiko na sredini dvakrat ovijemo okrog orehove lupine. Zobotrebec položite na sredino pod elastiko pravokotno na njo. Zvok ustvarjamo z dvigovanjem zobotrebca, ki tleska ob rob lupine.

Preberite še: Ustvarjamo z otroki: Pripomočki za pisalno mizo

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: antistresna žogica


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)