Ustvarjamo z otroki: Unikatna šolska torba

Šolsko torbo popestrimo z našitki, bleščicami, tudi fotografijami.

10.10.2021 ob 5:10 | Avtor: B. K. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: Unikatna šolska torba

Vsi se kdaj naveličamo reči, ki jih imamo že dolgo, četudi je z njimi še vse v redu, in otroci niso nobena izjema. Ni jih malo, ki bi vsako šolsko leto radi začeli z novo torbo, a te so lahko precejšen finančni zalogaj. Slednje pa ne drži, če uporabimo malo domišljije in ročnih spretnosti ter novo torbo naredimo kar iz stare. Še najbolje, da v projekt vključimo tudi otroke, ne nazadnje jo bodo oni nosili in mora jim biti všeč. Pa še zabavali se bodo med ustvarjanjem.

Najlažje je popestriti enobarvno torbo, saj lahko z njo počnemo tako rekoč kar koli. Lahko jo porišemo s posebnimi flomastri za tkanino ali poslikamo s takšnimi barvami, nanjo lahko našijemo našitke, jo oblepimo z bleščicami ... A preden se lotimo dela, naredimo načrt. Naj otrok pove, kaj si želi. Bodo torbo po novem krasile njegove najljubše živali, morda kakšna fotografija, risbica, lik iz najljubše risanke, motivacijska fraza? Če je idej res veliko, pustimo, da nekaj dni zorijo, saj se zna zgoditi, da si bodo nekajkrat premislili, kaj dodali ali odvzeli.

Nato se odpravimo v trgovino s pripomočki za ustvarjanje ali pobrskamo po omarah. Barve za tkanine bo najverjetneje treba kupiti, enako velja za bleščice, kamenčke in lepilo za tkanino, medtem ko lahko našitke izdelamo sami.

Poiščemo staro majico ali hlače, ki jih ne nosimo več, in iz nje izrežemo enostavne oblike, kot so srčki, zvezde, oblaki, cvet in podobno. Kako veliki bodo, je stvar izbire. Pazimo le, da tkanina ni preveč elastična, saj bo v tem primeru težko izrezati obliko z gladkimi robovi.

Najlažje bo, če uporabimo kaj bolj kompaktnega, denimo filc, odlično se obnese tudi džins. Ko smo našitek izrezali, ga okrog in okrog obšijemo. Uporabimo debelejšo nit, če je našitek večji in iz debelejše tkanine, lahko tudi volno. V sredino cveta našijemo še gumb primerne velikosti in vse skupaj prilepimo na torbo.

Perlice ali kamenčke razporedimo v poljubno obliko.

Če si otrok na torbi želi fotografij, njegova najljubše razvijemo, a v manjšem formatu, lahko pa so formati tudi različnih velikosti. Da ne bi fotografija prehitro zbledela, jo plastificiramo, doma lahko to naredimo s strojčkom za vakuumiranje ali pa jo z obeh strani prelepimo s prozorno samolepilno folijo. Če si želimo fotografije menjavati, jih na torbo ne lepimo, temveč na zadnjo stran prilepimo sponko, s katero jih bomo pritrdili na podlago.

Takšna je samo naša.

Zabavno je tudi ustvarjanje s kamenčki in bleščicami. Najprej s svinčnikom na površino narišemo motiv, nato pa del po del namažemo z lepilom in nanj polagamo kamenčke, perlice ali bleščice. Delo je nekoliko bolj zamudno, rezultati pa čudoviti. 

Štampiljka

Torbo, pa tudi oblačila, enostavno popestrimo tako, da iz krompirja ali plutovinastega zamaška izdelamo štampiljko. V sredino narišemo želeni lik, nato pa vse okoli njega izrežemo. Štampiljko pomočimo v barvo za tkanine in odtisnemo na želeno podlago.

Odtisnimo si priljubljen motiv.

Preberite še: Praktični nasveti, s katerimi bodo domače naloge v zabavo

Morda vas zanima tudi: Ustvarjamo z otroki: Pripomočki za pisalno mizo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)