Ustvarjamo z otroki: antistresna žogica

Za antistresno žogico potrebujete le balon in moko, z dodatkom eteričnega olja bo tudi krasna aromaterapija.

1.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: T. P. (Baldrijanko, priloga Slovenskih novic)

Ustvarjamo z otroki: antistresna žogica

Kakšen ventil za otroški stres, oni se pač še ne lomijo pod bremeni vsakdanjika in jim vse hitrejši tempo ne pride do živega! Če tako razmišljate, potem se vam antistresne žogice, s katerimi odstiskamo vsakodnevno napetost, verjetno zdijo primerne zgolj za odrasle, a v resnici so nadvse dobrodošla igrača tudi za otroke. Tako mlajše, ki jim bo gotovo v užitek valjanje in stiskanje mehke žogice po rokah, ki pod prsti spreminja obliko, kot najstnike, ki jim šola lahko požre že precej živčkov, da o ljubezenskih preglavicah in nergajočih starših niti ne govorimo. Poleg tega je zabavna in sproščujoča že njihova izdelava, sploh če bomo kakšno podarili staršem, ki bodo radoživim otrokom nato morda malce manj dihali za vrat. Vse, kar potrebujete, so balon, polnilo in lij.

Stisnite v roke pest riža, fižola, koruznih zrn za pokovko ali pa kar kupljeno sluz, ki je že nekaj let med otroki gromozanski hit. Vsako izmed naštetih stvari je čutiti nekoliko drugače, zato bodo tudi občutki ob stiskanju antistresne žogice različni, odvisno od polnila, za katero se bomo odločili. A začnimo na začetku. Balon napihnite in nato spustite, tako se bo namreč nekoliko raztegnil in ga bomo lažje napolnili.

Priprava domače sluzi bo v še posebno velik užitek. Foto: Allison Cherry/Getty Images

V drugem koraku ga nataknite na lij, nato pa počasi, malo po malo, skozi lij v balon vsipajte moko, lahko riž, tudi fižolčki ali koruza so povsem primerni. Če se lij zamaši, le malce podrezajte s palčko. Druga možnost, morda celo lažja, pa je, da namesto lija uporabite plastično stekleničko, kar tisto pollitrsko, saj je njeno ustje nekoliko širše. Polnilo s pomočjo lija najprej stresemo v plastenko, nanjo nataknemo balon in jo obrnemo. Pri tem jo rahlo stiskajte, zrak bo namreč polnilo pomagal potiskati v balon. Poleg tega lahko s tem pristopom svojo antistresno žogico napolnite tudi z doma narejeno sluzjo.

Moka, riž, fižol, kaša, leča – primerno polnilo boste našli v kuhinji.

Če se odločite za to, v skodelici zmešajte koruzni škrob in vodo, da dobite še tekočo packasto zmes, ki pa, kot bi kljubovala zakonom fizike, med gnetenjem po rokah dobi skoraj plastelinasto strukturo in se v hipu, ko jo nehate valjati med dlanmi, spet utekočini. Tako pripravljeno vlijte v balon in žogica je tako rekoč končana. V zadnjem koraku balon le še dobro zavežite in stiskanje se lahko začne. Če pa ste med tistimi, ki jih skrbi, da bi polnilo med gnetenjem spolzelo ven, dodajte varovalko – balon oblecite v balon. Zunanjemu zgolj odstrizite ustje in ga poveznite preko napolnjenega, seveda tako, da boste z njim prekrili vozel prvega balona.

Tako, balonček za boj proti stresu je končan. Tisti z umetniško žilico ga lahko še porišete in ga denimo spremenite v nasmejan obraz, živalco ipd.

Preberite še: Pet načinov, kako po počitnicah uvesti dobro spalno rutino

Morda vas zanima tudi: Deset čudovitih lastnosti poleti rojenih otrok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)